Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Doar 7% din producatorii alimentari indeplinesc standardele europene

Circa 1.000 de producatori de alimente, reprezentind mai putin de 7% din numarul total de 14.941 unitati, respecta standardele europene, iar alti 10.750 trebuie sa isi imbunatateasca conditiile de procesare pentru a fi in continuare acceptati, potrivit autoritatilor de reglementare in domeniu.
"Am inchis deja 3.183 de unitati din industria alimentara care nu indeplineau normele europene si, cu siguranta, nu toti cei 10.750 de producatori vor putea sa adopte normele de siguranta alimentara prevazute de Comisia Europeana", a declarat, marti, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Marian Avram, la un seminar pe teme de agricultura si alimentatie.
Din totalul de 367 de unitati de procesare de carne rosie (porc, vita si oaie), doar 101 corespund normelor europene.
In cazul producatorilor si procesatorilor de lapte, din cele 278 de unitati existente, 96 respecta legislatia europeana, insa doar 17 pot vinde produsele in UE.
"Motivul pentru care numai 17 firme isi pot duce produsele pe piata europeana este ca aproximativ 85% din laptele care intra la procesare este neconform", a adaugat Avram.
Potrivit presedintelui ANSVSA, acuzatiile Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL) potrivit carora inspectorii veterinari ai ANSVSA ii hartuiesc pe procesatorii de lapte sint neintemeiate.
"In cursul lunii martie, a avut loc un audit european pentru producatorii de lapte care au declarat ca proceseaza laptele conform normelor europene. In urma controlului, din 29 de companii care la sfirsitul anului trecut erau in categoria procesatorilor de lapte conform, doar 17 se mai regasesc acum", a spus Avram.
Companiile care au declarat ca proceseaza laptele conform normelor europene sint obligate sa prelucreze pe linii separate laptele care urmeaza sa fie livrat pe pietele europene si cel neconform dupa normele europene, dar compatibil cu standardele romanesti.
"Nemultumirile vin din partea producatorilor care au declarat ca isi pot livra produsele pe piata europeana, dar in urma ultimului audit a reiesit ca nu indeplineau normele europene de siguranta alimentara. Aceste societati au trecut astfel pe lista unitatilor care pot indeplini normele pina in 2009", a adaugat Avram.
Reprezentantii APRIL au declarat luni ca Autoritatea Veterinara "hartuieste" firmele de profil, prin impunerea nejustificata a unor reguli, si a trimis premierului Calin Popescu Tariceanu o scrisoare deschisa in care solicita verificarea activitatii ANSVSA.
Presedintele APRIL, Valeriu Steriu, a mentionat cu aceasta ocazie ca Autoritatea Sanitara impune tuturor procesatorilor sa prelucreze lapte conform normelor europene, desi autoritatile romane au convenit cu UE o perioada de tranzitie de trei ani, in care aceasta restrictie sa fie aplicata doar firmelor care doresc sa livreze produsele in UE.
In cazul procesatorilor de peste, 19 din cele 27 de unitati existente respecta normele europene.
Potrivit lui Avram, ANSVSA a avut de implementat 16,8% din totalul normelor prevazute in acquis-ul comunitar pe care Romania a trebuit sa-l adopte.




Categorie articol: 

Comentarii