Mergi la conţinutul principal

Doar 6 comune pentru Iohannis

Brăila este din nou contra-curent: deşi la nivel naţional a ieşit învingător Iohannis, judeţul nostru se menţine fief al PSD-ului. Dovadă sunt procentele halucinant de mari obţinute de candidatul social democraţilor, Victor Ponta, de peste 70%, în aproape jumătate dintre localităţile din judeţul nostru. Aşadar, Revoluţia anti-PSD care a răscolit duminică întreaga ţară şi Diaspora nu a reuşit să zguduie blocul social-democrat şi la noi, aşa cum s-a întâmplat de exemplu, în Constanţa sau Prahova. Interesul brăilenilor pentru schimbare a fost însă extrem de vizibil dacă luăm în calcul faptul că numărul de voturi pentru Iohannis s-a dublat în comparaţie cu primul tur de scrutin. Vă propunem în cele ce urmează o analiză marca "Obiectiv" menită să arate cum au votat brăilenii în data de 16 noiembrie.

Mobilizare generală pentru ambii candidaţi

Potrivit datelor oficiale prezentate de Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Brăila, duminică, 16 noiembrie, au votat şi li s-au validat opţiunile 176.014 alegători. Numărul este sensibil mai mare decât la primul tur din 2 noiembrie, întrucât atunci situaţia indica doar 150.573 de voturi valabil exprimate. Procentual, creşterea este de aproape 17% sau, altfel spus, aproximativ 25.500 de brăileni au venit în plus la urne special să aleagă între Ponta şi Iohannis. Haideţi să vedem şi cum au votat ei. De exemplu, duminica aceasta au pus ştampila pe candidatul Victor Ponta 101.992 votanţi, în timp ce la primul tur au fost ceva mai puţini, adică 77.607 votanţi, context în care putem discuta de o mobilizare în tabăra locală a social-democraţilor de plus 31,4 puncte procentuale. În ce-l priveşte pe candidatul ACL Klaus Iohannis el a obţinut în primul tur doar 30.251 de voturi, iar de data aceasta a ajuns la 74.022 voturi, adică o dublare a numărului de alegători în judeţul nostru. Mai exact, este vorba despre un procent de creştere de 144,7%. Ca privire de ansamblu, se poate spune că ambele tabere şi-au mobilizat simpatizanţii însă, per total, cel mai mare număr de voturi şi implicit procentul cel mai ridicat l-a înregistrat candidatul PSD Victor Ponta.
BEJ Brăila nu ne-a putut pune la dispoziţie decât o situaţie per general, fără o defalcare pe mediul rural şi cel urban. O astfel de statistică, însă, a putut fi extrasă din datele numărătorilor paralele ale organizaţiilor politice locale. Rezultatele obţinute prin prelucrarea acestor date au dus la concluzia că în judeţ cei mai mulţi alegători au ieşit la urne în comunele Vişani - PSD şi Surdila Greci - PDL (peste 70% voturi valabil exprimate din total alegători în liste), iar la polul opus s-au situat UAT-urile Însurăţei - PSD şi Jirlău - PDL ambele sub 50% prezenţă, precum şi Bărăganu - PSD cu aproape 52%.

ACL n-a putut învinge Blocul PSD la Brăila

Primarii ACL din judeţ au scos, aşa cum era de aşteptat, scoruri bune pentru propriul candidat, însă au existat şi surprize. De exemplu, Iohannis a scos procente mai mari de 40% dar până în 50% în 12 UAT-uri, majoritatea PNL şi PDL, în timp ce peste 50% din sufragii a obţinut în doar 6 comune, dintre care 4 PNL (Frecăţei, Cireşu, Salcia Tudor şi Zăvoaia), o comună cu primar PDL-ist (Surdila Greci) şi, atenţie, o comună din fieful PSD - Cazasu, unde candidatul în discuţie a înregistrat 53,4% din voturi. De altfel, şi în turul I, comuna a înregistrat procent frumos pentru acelaşi Iohannis. La polul opus, cele mai mici scoruri le-au obţinut în primăriile din "blocul" PSD cu mici excepţii, aşa cum este cazul comunelor PDL-iste Jirlău şi Ciocile, care au avut 33,8% şi respectiv 27,6%. De menţionat că aceste două UAT-uri au obţinut scoruri mici pentru Iohannis şi în primul tur de scrutin.
În ce-l priveşte pe Victor Ponta, rezultatele cele mai bune s-au înregistrat în primăriile conduse de PSD. Mai exact, sunt peste 10 UAT-uri unde procentul scos a fost mai mare de 70%, vârf de lance fiind, de exemplu, Roşiori cu 82,2 şi Vişani cu 79,5%. Interesant de amintit este că UAT Ciocile, care are primar PDL-ist, s-a menţinut pe val la fel ca în turul I ocupând un loc fruntaş, cu 72,4% voturi în favoarea lui Ponta.
Contactat telefonic de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", pentru a obţine un punct de vedere în privinţa scorului prost obţinut de Iohannis în comună şi cel aproape de vârful clasamentului în cazul candidatului PSD, primarul din Ciocile, Costică Marchidan (PDL) a explicat că vina o poartă, cel mai probabil, alegătorii în vârstă din localitate. "Ce explicaţie pot să am decât aceea că asta a fost dorinţa la nivel de comunitate. Aici se vede dorinţa vârstnicilor, cei care nu doresc schimbare, cei care au rămas la veşnica lor intuiţie de a vota PSD-ul. Nu se gândesc la viitor, la dorinţa de schimbare, au mers toţi, de la unul la altul. De data asta şi noi, opoziţia, am făcut campanie electorală în limita posibilităţilor, a timpului. Noi am fost mai rezervaţi un pic, dar am procedat corect. Am avut o adunare generală la Căminul Cultural cu simpatizanţii noştri, le-am explicat ce îşi doreşte să facă domnul Iohannis, unii au fost receptivi, alţii mai puţin", a declarat Marchidan.
În coada clasamentului sunt, evident, UAT-urile ACL-iste, dar avem şi aici excepţii cum ar fi Cazasu, cu primar PSD-ist, unde Ponta a obţinut doar 46,6%, cel mai mic scor de altfel pe întreg judeţul, după Surdila Greci (PDL) - 46,3% şi Frecăţei (PNL) - 43,8%. Reporterii "Obiectiv" au încercat să ia legătura şi cu Tudorel Anton, primarul PSD-ist al comunei Cazasu, însă acesta avea telefonul închis. Tot la capitolul excepţii se încadrează şi UAT-urile UNPR-iste Măxinei şi Chiscani care, deşi sunt în alianţă cu PSD, s-au clasat în lotul comunelor PNL şi PDL ca şi procente înregistrate.

Cum a votat judeţul în cele două colegii

Interesant de urmărit este şi situaţia defalcată pe cele două colegii parlamentare care împart judeţul (Colegiul 4 reprezentat de PSD-istul Mihai Tudose şi Colegiul 5, de Cristian Rizea). Să le luăm aşadar pe rând. Începem cu învingătorul Klaus Iohannis care, în Colegiul 4, a avut, de exemplu, 4 UAT-uri cu procentaj de peste 50%: Surdila Greci (PDL) - 53,7%, Cazasu (PSD) - 53,4%, Salcia Tudor (PNL) - 50,7% şi Scorţaru Nou (PNL) - 49,7%. Surpriza neplăcută aici a fost comuna Gradiştea (cu primar liberal) unde scorul a fost sub 40%, mai precis 39,4%, dar şi Jirlău (primar PDL) cu doar 33,8%. În Colegiul 5 lucrurile sunt mult mai clare în ce priveşte polarizarea votului în sensul că scorurile bune sunt obţinute în primăriile din sfera ACL, iar cele mai mici în blocul PSD. Aici există şi excepţia despre care aminteam şi mai devreme, mai precis cazul de la Ciocile cu primar PDL-ist, unde Iohannis a scos doar 27,6%.
În tabăra Ponta, colegiul reprezentat de Tudose i-a adus procente maxime de la 72% până la aproape 80%: Gemenele - 71,7%, Rîmnicelu - 73%, Racoviţa - 75,4%, Galbenu - 78,1%, Movila Miresii - 78,6% şi Vişani - 79,5%. Candidatul PSD a obţinut, de asemenea, scor frumos (66,2%) şi în Jirlău, cu primar PDL. Însă de departe cel mai bun procent l-a dat comuna Roşiori, votul pentru Ponta fiind de 82,2%, urmată de Dudeşti cu 75,2% şi pe locul 3 surpriza neplăcută din tabăra ACL - Ciocile cu 72,4% vot pro Ponta. Aşa cum era de aşteptat, procente mici în acest colegiu s-au înregistrat în primăriile ACL-iste, cu menţiunea că discutăm de o plajă valorică sub 50% doar în comunele PNL-iste Frecăţei - 43,8%, Cireşu - 48,2% şi Zăvoaia - 49,6%.
Vom reveni într-o ediţie viitoare cu o analiză similară privind votul înregistrat în municipiu. Conform ultimei raportări a BEJ, la nivel de municipiu, candidatul PSD a obţinut 54% din sufragii.

Rezultatele oficiale BEJ Brăila: Ponta - 57,95%, Iohannis - 42,05%

Biroul Electoral Judeţean Brăila a dat , ieri, publicităţii rezultatele oficiale pe judeţul nostru în privinţa turului doi al alegerilor prezidenţiale. Potrivit datelor oferite de reprezentanţii BEJ, 101.992 (57,95%) de brăileni au votat, ieri, cu Victor Ponta, în timp ce 74.022 (42,05%) cu Klaus Iohannis. Din acelaşi document aflăm că numărul total al alegătorilor în Brăila (judeţ plus municipiu) a fost de 303.006, din care s-au prezentat la urne doar 178.555 (58,92%), iar 166.809 au fost înscrişi în copiile de pe listele electorale permanente. Interesant de precizat este că 10.465 de alegători au votat la Brăila în alte secţii decât au fost arondaţi, în timp ce 1.281 au solicitat şi votat cu urna mobilă. Numărul total al voturilor valabil exprimate în judeţul nostru a fost de 176.014. De asemenea, trebuie precizat că s-au înregistrat 2.541 de voturi nule, iar 155.501 de buletine au fost neîntrebuinţate sau anulate.
La nivel naţional, ultima statistică prezentată de Biroul Electoral Central privind rezultatele parţiale arăta că Victor Ponta a obţinut 5.211.097 de voturi (45,49%), în timp ce Klaus Iohannis 6.242.825 voturi (54,50%).

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro