Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Doar 47 de fetite vor fi vaccinate impotriva cancerului de col uterin

Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Braila a realizat, la sfirsitul saptaminii trecute, statistica privitoare la numarul elevelor de clasa a IV-a care vor putea fi vaccinate. In mediul urban, 98% dintre eleve nu vor fi vaccinate, iar in mediul rural 95%. Practic, in mediul urban din 804 eleve, vor fi vaccinate doar 14, de la scolile: "Vlaicu Voda" - 1, "Fanus Neagu" - 3, nr. 5 - 2, "Ion Bancila" - 3, "Mihai Eminescu" - 1, "Moisil" - 2 si "Sfintul Andrei" - 2.
In mediul rural, din 659 de eleve, 504 au refuzat categoric vaccinul, iar la alte 122 de eleve parintii nici nu au venit la scoala sa afle mai multe informatii. Ca urmare, numai 33 vor fi vaccinate, de la scolile: Baldovinesti - 1, Pietroiu - 2, Bertestii de Jos - 3, Chiscani - 3, Ciocile - 1, Odaieni - 1, Frecatei - 2, Drogu - 1, Zamfiresti - 1, Maru Rosu - 1, Lanurile - 3, Mircea Voda - 2, Esna - 3, Gulianca - 1, Silistea - 2, Sutesti - 2, Victoria - 3, si Viziru - 1.
Din aceasta statistica lipsesc 87 fete de la citeva scoli care nu au trimis la Inspectoratul Scolar statistica in timp util: Gura Calmatui, Scarlatesti, Bandoiu, Tirlele Filiului, Bertescu, Racovita si Tataru. Directorul de la Grupul Scolar "Moisil", prof. Ani Gagu, a precizat ca multi dintre parintii elevelor de la aceasta scoala sint indecisi, insa unii sint hotariti sa refuze vaccinul. "Unul dintre taticii care au venit la sedinta a spus ca nici nu vrea sa auda de vaccin, ca el a facut un alt vaccin atunci cind era copil si a ramas invalid, pina la 9 ani nici nu a putut sa mearga". La Scoala nr. 21 parintii au vrut foarte mult sa stea de vorba cu medicul scolar si cum acesta nu avea informatiile necesare despre campania de vaccinare, sedinta cu parintii a intirziat foarte mult. Oricum, chiar si dupa aceasta sedinta lucrurile nu s-au limpezit, astfel ca din cele 12 fetite de la aceasta scoala nici una nu va fi vaccinata. "Celor mai multi parinti le este teama sa ia o asemenea decizie pentru copiii lor pentru ca nu stiu exact care sint efectele secundare, iar ce s-a auzit pina acum nu este deloc incurajator. Apoi, parerea mea este ca aceasta campanie nu a fost mediatizata suficient. Parintii nu risca sanatatea copiilor. Noi colaboram foarte bine cu ei, sint interesati de scoala, dar informatiile de la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) au venit tirziu si sint putine", a explicat directorul Anisia Gheorghiu.
La Scoala "Fanus Neagu" medicul scolar nu a venit la sedinta cu parintii, iar acestia s-au intilnit doar cu invatatorii si directorul scolii. Din cauza ca nu au avut foarte multe informatii, precise, parintii au refuzat sa-si dea aprobarea pentru vaccinarea importiva cancerului de col uterin.
Desi situatia campaniei de vaccinare contra cancerului de col uterin este dezastruoasa, reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica nu se impacienteaza. Ieri, conducerea ASP nu stia nimic despre situatia transmisa de ISJ si nici despre momentul in care Ministerul Sanatatii va transmite in teritoriu informatii detaliate despre efectele vaccinului contra cancerului de col uterin.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii