Mergi la conţinutul principal

Doar 35 dintre cele 62 de arme furate de la Ciorogârla au fost recuperate


Procurorul-şef al DIICOT, Codruţ Olaru, a declarat, luni, că au fost recuperate 35 de arme furate de la Ciorogârla, în urma anchetei în acest caz mai fiind confiscate 3 arme care au fost procurate din altă parte. Şeful DIICOT a spus că armele au fost descoperite atât la locuinţele unor membri ai reţelei, cât şi într-un depozit din Chiajna, care aparţine unuia din suspecţi.
Într-o conferinţă comună cu procurorul-şef al DIICOT, şeful Poliţiei, Petre Tobă, a declarat că nu exclude ca scopul furtului de la Ciorogârla să fi fost comercializarea armelor, în condiţiile în care doar 35 de arme din lotul dispărut în ianuarie de la unitatea militară din Ilfov au fost recuperate până acum.
"Din cercetările efectuate a rezultat că, imediat după furtul armelor, autorii au luat măsuri de conservare a acestora şi le-au ascuns pentru o bună perioadă de timp. Ulterior, armele au fost scoase, le-au demontat şi au încercat, prin polizarea seriilor, ca aceste arme să nu mai fie identificabile. În unele situaţii, au fost polizate toate seriile, dar, printr-o examinare criminalistică, s-a putut stabili cu certitudine seriile acestor arme", a spus Petre Tobă.
Şeful Poliţiei a precizat că armele sunt în stare de funcţionare, dar că nu au fost folosite, pe de o parte pentru că nu s-a furat şi muniţie, iar pe de alta pentru că nu s-a găsit muniţie. "Armele pe care vi le-am adus şi prezentat aici sunt armele care au fost deja expertizate la Institutul de Criminalistică al Poliţiei Române. Diferenţa de arme până la 35 (...) se află la momentul acesta la Institutul de Criminalistică în vederea expertizării. Scopul urmează să fie determinat cu precizie în urma anchetei, dar cum am precizat, nu excludem în niciun fel posiblitatea comercializării lor", a spus Tobă.
Aşadar, armele au fost recuperate în urma celor 43 de percheziţii domiciliare, la care au participat 160 de poliţişti din cadrul I.G.P.R. - Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate şi 200 de luptători din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei "Vlad Ţepeş", în Bucureşti, localităţile ilfovene Dragomireşti Vale şi Chiajna, localitatea Videle din Judeţul Teleorman şi judeţele Sibiu şi Braşov.
Armele confiscate sunt o mitralieră de calibru 7,62 mm, cu ţeavă de rezervă, un pistol mitralieră, calibrul 7,62 mm, patru pistole tip TT, calibrul 7,62, cu încărcătoarele aferente şi două pistole Carpaţi, calibru 7,65 mm. Totodată, a fost găsit un pistol, cu două cartuşe cu glonţ, ridicat de la locuinţa lui Adrian Lucian Preda, armă care nu face parte din lotul celor sustrase în ianuarie 2009.
Anchetatorii au mai confiscat şi 15 maşini de lux, care aparţin membrilor grupării.

Procurorii cer arestarea a 15 din membrii grupării, care pregătea un conflict violent

Au fost audiate 40 de persoane, dintre care pentru 15 s-a început urmărirea penală şi au fost prezentate Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă. Şase dintre acestea au participat la spargerea depozitului de armament de la Ciorogârla, printre ei fiind şi Eugen Preda, fost angajat MAI şi sportiv de performanţă, implicat, în februarie, în scandalul de la Mall Plaza.
Şeful DIICOT, Codruţ Olaru, a spus, însă, că unii dintre membrii grupului infracţional sunt acuzaţi de două omoruri.
Mai mult, gruparea pregătea un nou transport de heroină către străinătate. Codruţ Olaru a precizat că anchetatorii au preferat să renunţe la a urmări traseul pe care trebuia să îl facă drogurile, care era probabil spre Olanda, pentru că au avut indicii că gruparea pregătea un conflict violent. Olaru nu a dat detalii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro