Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Doar 26 de medici de familie brăileni au semnat actele adiţionale la Contractul-cadru

Potrivit datelor afişate pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), la nivelul judeţului Brăila, din cei 140 de medici de familie, doar 26 au semnat actele adiţionale la Contractul-cadru.
La nivel naţional, raportul CNAS arată că circa 1.750 de medici de familie, din cei 11.500 activi, au semnat actele adiţionale pentru 2010, în baza cărora Casele de sănătate au anunţat că se va desfăşura activitatea în iunie 2011, de luna viitoare aşteptându-se semnarea noului Contract-cadru. În schimb, reprezentanţii medicilor de familie au precizat că vor cere în instanţă anularea actelor adiţionale de furnizare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale pentru 2010, în baza cărora casele de sănătate au anunţat că se va desfăşura activitatea în iunie. Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie a trimis o notificare CNAS prin care solicită anularea actelor adiţionale încheiate ulterior datei de 1 iunie. Medicii de familie susţin că prevederile acestora sunt nule, deoarece în perioada 1- 5 iunie nu există un contract în vigoare pe care actul adiţional să îl modifice sau să îl completeze.

Brăila are prea puţine cabinete de Medicina Familiei

În timp ce medicii de familie nu au ajuns încă la un consens privind semnarea actelor adiţionale la Contractul-cadru, comisia paritară constituită la nivelul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Brăila a stabilit că, la nivelul municipiului, numărul de cabinete de Medicina Familiei este sub norme. Concret, ar mai fi necesară înfiinţarea a încă 16 cabinete, astfel încât populaţia înscrisă pe listele medicilor de familie să poată beneficia de servicii medicale de calitate, conform unor norme stabilite de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Prin ordinul comun nr. 866/540/31 mai 2011, comisia paritară formată din reprezentanţi ai CJAS, Direcţiei de Sănătate Publică, Colegiului Medicilor, asociaţiilor profesionale ale medicilor de familie şi sindicate, are atribuţii de a stabili numărul medicilor de familie care pot înfiinţa cabinete şi pot intra în contract cu Casa de asigurări. Până ieri, comisia paritară a calculat, după aceste norme, necesarul de medici de familie care pot avea liste proprii în municipiu. Ţinând cont de faptul că Brăila numără 210.000 asiguraţi şi neasiguraţi, iar normele prevăd un număr optim, din punct de vedere al calităţii serviciilor medicale, de 1.800 de persoane înscrise pe liste (atât asiguraţi cât şi neasiguraţi), împărţind cele două numere rezultă 116 cabinete de medicina familiei. "La nivelul municipiului avem 97 cabinete ale medicilor de familie, se vor mai înfiinţa încă 3, care au deja aprobările necesare, şi putem suplimenta numărul de cabinete la 116. Aşadar, se mai pot înfiinţa încă 16, dacă nu, cel puţin 10 cabinete. În cazul în care numărul de cabinete va rămâne acelaşi, activitatea se va desfăşura ca şi până acum: fiecare pacient îşi va alege medicul de familie care este în contract cu Casa de asigurări", a precizat dr. Gabriela Drima, medicul şef al CJAS Brăila.
Totodată, comisia paritară lucrează în aceste zile la stabilirea sporurilor de rural pentru medici.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii