Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Doar 19 romi au venit la Bursa locurilor de munca

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Braila a organizat, ieri, 1 iunie 2007, incepind cu ora 9.00 , "Bursa locurilor de munca pentru persoanele de etnie roma". Actiunea a avut loc la sediul institutiei din B-dul Dorobantilor, nr.603-605.
Reprezentantii AJOFM au discutat cu 1250 angajatori, dintre care la actiune au participat 16, firmele oferind 154 locuri de munca in urmatoarele domenii: fabricarea utilajelor pentru extractie si constructii (57,5%), salubritate, depoluare si activitati similare (11,1%), industria confectiilor (9,1%), cresterea porcinelor (6,5%), activitati de investigatie si protectie a bunurilor si persoanelor (5,2 %), constructii si reparatii nave (3,9%), silvicultura si exploatare forestiera (3,3%), fabricarea incaltamintei (2 %), cercetare si dezvoltare in stiinte fizice si naturale, fabricarea piinii si a produselor din piine, taierea si prelucrarea lemnului (aproximativ 1%).
Din punct de vedere al studiilor, oferta a fost urmatoarea: 8 % dintre posturile oferite au fost pentru cei cu studii superioare, 3 % pentru cei cu studii medii, 67 % pentru muncitori calificati si 22 % pentru muncitori necalificati. "Eu sint calificat in meseria de masinist. Din decembrie imi caut un loc de munca. Nu vreau sa lucrez in constructii pentru ca e foarte greu. Nu pot sa fac un efort prea mare pentru ca am probleme cu mijlocul", ne-a declarat Stefan Spirea, in virsta de 44 de ani.
Printre posturile oferite se numara cele de: inginer T.C.M., economist, inginer montaj, agent de paza, strungar, lacatus constructii metalice si navale, lacatus mecanic intretinere si reparatii, sudor electric, polizator, timplar universal, electrician, confectioner articole din piele si inlocuitori, confectioner asamblor articole din textile, operator confectioner industrial imbracaminte, tractorist, muncitor necalificat in confectii, muncitor necalificat in agricultura, maturator, muncitor necalificat in servicii publice. "Au fost prezente la bursa 24 de persoane solicitante de loc de munca, dintre care 19 de etnie roma. In cadrul actiunii au fost amenajate standuri separate pentru: formare profesionala, mediere, informare si consiliere privind cariera precum si pentru persoanele marginalizate social conform Legii nr.116/2002", a precizat Simona Ely Chioibas, director executiv al AJOFM Braila.
Institutia continua actiunile de integrare a persoanelor de etnie roma pe piata muncii, acordind, in cadrul comunitatilor cu un numar semnificativ de romi, informatii privind serviciile de mediere, informare si consiliere privind cariera, recomandari la cursuri de formare profesionala. De asemenea, personalul specializat distribuie materiale informative si chestionare privind nevoile in domeniul ocuparii. De precizat ca absenteismul la bursele pentru locuri de munca e din ce in ce mai frecvent ca fenomen, si aceasta nu doar in comunitatile de romi. Pe de alta parte si salariile oferite pe plan local sint destul de mici, multi braileni indreptindu-se spre Galati sau Bucuresti.
Categorie articol: 

Comentarii