Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Doar 15.000 de brăileni au încheiat asigurările pentru locuinţe

Dacă nu vor să rişte amenzi pentru că nu şi-au încheiat poliţele de asigurare obligatorie a locuinţei, brăilenii ar face bine să se grăbească. Vineri, 15 iulie, a expirat deja termenul limită. După această dată, legiuitorul a prevăzut în sarcina primăriei obligaţia verificării şi aplicării de amenzi. Iar aceste sancţiuni pleacă de la 100 şi ajung până la 500 lei.
Cele mai recente statistici privind numărul de poliţe de asigurare obligatorie indică faptul că la nivelul judeţului Brăila au fost încheiate până acum doar aproape 15.000, cu mult sub numărul total de gospodării din Brăila, adică aproximativ 79.000 de gospodării. Potrivit datelor prezentate de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), judeţele vecine Vrancea şi Buzău stau şi mai prost, în sensul că primul are puţin peste 11.000 de poliţe încheiate, iar Buzăul aproape 12.000.
La nivel naţional, PAID, compania care emite poliţele de asigurare obligatorie, încheiase aproximativ 575.000 de poliţe.
Cu referire la acest subiect, primarul municipiului, Aurel Simionescu, a explicat că au fost făcute eforturi pentru a sensibiliza brăilenii cu privire la îndeplinirea acestei obligaţii stabilită prin lege. "În primă etapă, după 15 iulie, termenul final, vom face o inventariere a situaţiei la nivel de municipiu din punct de vedere al poliţelor obligatorii şi facultative pentru locuinţe. În a doua etapă vom trece la avertizarea proprietarilor care nu au îndeplinit obligaţia asigurării locuinţei, după care abia apoi vom aplica amenzi, de 100 lei, iar dacă proprietarul tot refuză vom reveni cu amenzi mai mari", a avertizat sursa citată. De asemenea, edilul-şef a punctat că municipalitatea şi-a asigurat deja cele 424 de locuinţele pe care le are în fondul locativ şi proprietatea primăriei.
Potrivit Legii asigurării obligatorii a locuinţei 260/2008, prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B, iar riscurile pentru care se asigură titularul poliţei privesc cutremurele, inundaţiile şi alunecările de teren.
Tipul A este o construcţie cu structura de rezistenţă din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Locuinţa de tip B este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic. Pentru locuinţele de tip A, asiguraţii trebuie să plătească, anual, echivalentul în lei a 20 de euro, iar pentru cele de tip B suma de 10 euro, sumele crescând în funcţie de asigurările suplimentare dorite de către clienţi.
Startul programului de asigurare obligatorie a locuinţelor a fost dat oficial la data 14 iulie 2010.
Reamintim că, în vederea gestionării asigurării obligatorii împotriva dezastrelor naturale a locuinţelor, a fost constitută Societatea Comercială de Asigurare-Reasigurare SA, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), constituită prin asocierea societăţilor de asigurare autorizate să încheie asigurări obligatorii pentru locuinţe, potrivit dispoziţiilor Legii 32/2000. Practic Pool-ul este compus din 13 firme de asigurare de pe piaţa locală.
Categorie articol: 

Comentarii