Mergi la conţinutul principal

Doar 11 fete s-au vaccinat impotriva cancerului de col uterin

Dintre cele 1.550 de eleve de clasa a patra de pe raza judetului Braila care ar fi trebuit vaccinate impotriva virusului HPV, doar parintii a 11 fete au consimtit ca acestea sa fie vaccinate impotriva cancerului de col uterin.
In urma consultarilor organizate in scoli, foarte putini parinti si-au dat acordul ca fetitele lor sa faca acest vaccin si, in principal, refuzul parintilor a fost justificat de lipsa informatiilor care sa garanteze ca vaccinul nu prezinta riscuri majore. Consultarile cu parintii fetitelor din clasa a patra au fost organizate in prezenta personalului medico-sanitar din fiecare scoala si, desi au primit pliante cu precizari asupra avantajelor vaccinarii impotriva cancerului de col uterin, de frica unor reactii adverse, parintii au refuzat sa consimta la vaccinarea copilelor.
Pe de alta parte, medicii sustin ca reactiile adverse ale vaccinului HPV sint aceleasi ca la orice alta imunizare.

Vaccinarile se pot face pina pe 19 decembrie

Prima etapa a campaniei de vaccinare continua pina pe 19 decembrie, cind va incepe vacanta de iarna. Exista si posibilitatea ca parintii care au refuzat vaccinarea anul acesta sa se razgindeasca toamna viitoare, cind fetitele lor vor fi in clasa a V-a, sustin cei de la minister. In acest sens, eventualele cantitati de vaccin neutilizate se vor depozita la furnizor si se vor introduce in circuitul medical in toamna lui 2009, odata cu reluarea calendarului de vaccinare, vaccinul fiind valabil pina in anul 2010.

Desi vaccinul este gratuit, parintii refuza imunizarea

Trei doze de vaccin HPV, impotriva cancerului de col uterin, costa aproximativ 1.500 de lei, dar Ministerul Sanatatii il ofera, gratuit, tuturor fetelor inscrise in clasa a IV-a. Desi este prins in Programul national de oncologie, vaccinul nu este obligatoriu, iar parintii au libertatea de a decide daca fetele lor fac sau nu fac vaccinul.
Desi in opinia reprezentantilor Ministerului Sanatatii interesul superior al copilului este sa fie vaccinat, in acest caz, parintele va hotari acest lucru. Spre deosebire de alte tari, la noi, campania s-a lansat in pripa si i-a prins pe parinti insuficient de bine informati, motiv pentru care acestia s-au aratat reticenti fata de vaccin, iar cei mai multi dintre ei chiar au respins ideea de a-si vaccina fetele, sub pretextul ca in alte tari, vaccinul a cauzat decese si a avut reactii adverse grave.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro