Mergi la conţinutul principal

Doamnele de fier ale justiţiei brăilene

Aflate, de mai mulţi ani, în fruntea "clasamentului", cu cele mai multe dosare instrumentate/procuror, parchetele brăilene au, din acest an, şefi noi. Deşi se confruntă cu o acută lipsă de personal - în condiţiile în care numărul dosarelor penale a fost şi este în continuă creştere - noul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Georgica Ciuciumiş, vrea să-i pună la punct pe infractorii implicaţi în spălarea banilor şi pe corupţi. Noul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, Marinela Coşniţă, conduce unitatea cu cele mai multe dosare penale de instrumentat, iar procurorii sunt, în marea lor majoritate, tineri. Cu toate acestea, rezultatele obţinute sunt peste aşteptări. "Rezultatele foarte bune obţinute de PJ Brăila s-au datorat muncii în echipă, sprijinului profesional pe care l-au primit procurorii cu o experienţă mai redusă din partea conducerii unităţii şi, nu în ultimul rând, aprofundării cunoştinţelor juridice", ne-a declarat Marinela Coşniţă.

Un procuror brăilean munceşte cât doi

În vârstă de 48 de ani, Georgica Ciuciumiş a fost numită prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila prin hotărârea Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 17 decembrie 2015. A obţinut media generală 9,57 la concursul organizat de CSM, prin Institutul Naţional al Magistraturii (INM), pentru ocuparea posturilor vacante de la instanţe şi parchete, concurs ce s-a desfăşurat în perioada septembrie - decembrie 2015. Noul şef al procuraturii judeţului Brăila se confruntă cu aceleaşi probleme ca şi predecesorii săi: la ora actuală, fiecare procuror brăilean munceşte cât doi.
"Ani la rând ne-am confruntat şi ne confruntăm cu problema resursei umane, problemă care se acutizează pe zi ce trece. Suntem doar şapte procurori dintr-o schemă de 14, iar unul din cei şapte este delegat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila. Aceeaşi situaţie există şi la celelalte parchete. La Făurei şi la Însurăţei, spre exemplu, schema este ocupată în proporţie de 66 %. Cu toate acestea, rezultatele noastre au fost, ani la rând, pozitive. Ceea ce ne dorim acum, la început de drum, este să obţinem aceleaşi rezultate notabile, cu toate că eforturile vor fi uriaşe, în condiţiile în care numărul cauzelor penale este în creştere", ne-a mărturisit noul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Georgica Ciuciumiş.
De mai bine de un deceniu, parchetele brăilene îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebit de grele, cauzate de lipsa unui sediu propriu şi de lipsa de personal. În prezent, Parchetul de pe lângă Tribunal şi Parchetul de pe lângă Judecătorie ocupă spaţii insuficiente în Palatul Justiţiei, care aparţine de fapt Tribunalului Brăila.
De ani buni, sunt tot mai puţini procurori la Brăila, nu pentru că meseria de magistrat nu le-ar fi pe plac tinerilor absolvenţi de Drept, ci pentru că stagiarii vin din alte judeţe şi, după un an-doi, îşi cer transferul, ca să fie aproape de familii. De exemplu, anul trecut nu mai puţin de şase procurori s-au înscris şi au promovat examenul pentru ocuparea unui post la PT Brăila, dar, după câteva luni, şi-au cerut transferul la alte parchete.

Război total "gulerelor albe"

Numită de câteva zile în fruntea procurorilor brăileni, Georgica Ciuciumiş le-a declarat război infractorilor, cu precădere "gulerelor albe" care au adus judeţul în sapă de lemn.
"Vom urmări direcţiile prioritare ale Ministerului Public, în primul rând instrumentarea cu celeritate a dosarelor având ca obiect infracţiunile de corupţie, contrabandă, evaziune fiscală, spălarea banilor etc. Deşi am fost şi suntem în lipsă de personal, parchetele brăilene au obţinut în ultimii ani rezultate foarte bune. Spre exemplu, ne-am situat între primii pe ţară la numărul de dosare instrumentate/procuror şi la numărul de rechizitorii întocmite/procuror. Ceea ce ne dorim este ca, în acele cauze în care este necesară efectuarea de expertize - medico-legale, contabile, tehnice - să accelerăm puţin ritmul de instrumentare", a precizat prim-procurorul PT Brăila.
Datorită lipsei de personal, a mai precizat şeful parchetului, a fost necesară implicarea tuturor procurorilor în instrumentarea cauzelor, inclusiv a celor cu funcţii de conducere. Spre exemplu, prim-procurorul adjunct al PT Brăila, Fănel Mihalcea, care ocupă actuala funcţie din primăvara anului trecut, instrumentează dosare penale cot la cot cu ceilalţi colegi procurori.

"Rezişti în această profesie doar dacă o practici cu pasiune"

Noul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, Marinela Coşniţă, este procuror de la vârsta de 23 de ani, respectiv din ianuarie 1999.
"Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila reprezintă unitatea cu volumul cel mai mare de activitate din subordinea Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, volum reflectat prin creşterea constantă a numărului de cauze înregistrate anual pentru soluţionat, cât şi cele soluţionate/procuror. Schema de personal prevede 13 posturi de procurori, din care 9 posturi de execuţie şi două de conducere. La acest moment, postul de prim-procuror adjunct este vacant", a precizat noul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila.
Marinela Coşniţă a mai precizat că, deşi unii dintre colegii săi au o experienţă ceva mai redusă în sistem, PJ Brăila "este format dintr-un colectiv foarte bun de procurori, bine pregătiţi profesional". "Veteranul" procurorilor de la PJ Brăila este Gheorghe Velea, singurul cu o vechime mai mare de 10 ani în sistem.
"Rezultatele foarte bune obţinute de PJ Brăila s-au datorat muncii în echipă, sprijinului profesional pe care l-au primit procurorii cu o experienţă mai redusă din partea conducerii unităţii şi, nu în ultimul rând, aprofundării cunoştinţelor juridice. Coeziunea colectivului şi implicarea acestuia în înfăptuirea actului de justiţie sunt importante pentru obţinerea unor rezultate care să se situeze la un nivel calitativ superior", a mai precizat prim-procurorul Marinela Coşniţă.
Cât priveşte relaţia cu celelalte instituţii implicate în realizarea actului de justiţie (IPJ, Poliţia Municipiului Brăila, Serviciul de Medicină Legală, Baroul Brăila, Tribunalul şi Judecătoria Brăila), şeful PJ Brăila a caracterizat-o drept "foarte bună".
Marinela Coşniţă a ţinut să precizeze, de asemenea, că experienţa profesională pe care a dobândit-o de-a lungul anilor s-a datorat în mare măsură sprijinului profesional oferit de conducerea unităţilor de parchet la care şi-a desfăşurat activitatea, menţionându-i în mod special pe prim-procurorii Georgica Ciuciumiş, Mariana Ioan şi Fănel Mihalcea.
"Datorită specificului activităţii noastre, rezişti în această profesie doar dacă o practici cu responsabilitate şi cu pasiune", a mărturisit prim-procurorul PJ Brăila, Marinela Coşniţă.

Georgica Ciuciumiş

A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti în anul 1993 şi are un masterat în Conducere şi organizare judiciară, obţinut în anul 2007. Procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Făurei (1993 - 2000) şi prim-procuror al unităţii (2000 - 2002), Georgica Ciuciumiş a ocupat apoi funcţia de prim-procuror adjunct (2002 - 2006) şi prim-procuror (2006 - decembrie 2015) la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila.

Marinela Coşniţă

Absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii "Lucian Blaga" Sibiu (1997), Marinela Coşniţă şi-a desfăşurat activitatea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila (1999 - ianuarie 2008), apoi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila (februarie 2008 - decembrie 2014), unde a instrumentat cu precădere cauze din domeniul economic. Şef Secţie Urmărire Penală (2010 - 31 decembrie 2014) la PT Brăila, Marinela Coşniţă a fost delegată pe funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei (ianuarie - decembrie 2015). De la 1 ianuarie 2016 este prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, în urma deciziei Secţiei de procurori a CSM. Are două masterate, în Ştiinţe Penale şi în Management Juridic.

Prim-procurorul Parchetului Făurei, absolvent al Academiei de Poliţie

De la 1 ianuarie 2016, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei este Ionel Girip. În vârstă de 39 de ani, Girip este absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" (1999). Şi-a desfăşurat activitatea ca ofiţer de poliţie la IPJ Vrancea, IJP Galaţi şi IPJ Brăila, iar din 2009 a ocupat funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Făurei. În urma concursului organizat de CSM în decembrie 2015, Ionel Girip a fost promovat prim-procuror al PJ Făurei. A urmat cursuri postuniversitare de Criminalistică (2000-2001).

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro