Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

DNA a inceput procedura de poprire a conturilor cluburilor de fotbal Dinamo, Rapid, Gloria si Otelul

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a inceput procedura de poprire a conturilor cluburilor de fotbal Dinamo, Rapid, Gloria Bistrita si Otelul Galati, in dosarul in care ancheteaza transferurile unor fotbalisti in strainatate in perioada 1990-2006.
Procurorii DNA ancheteaza transferurile unor fotbalisti in strainatate din perioada 1990-2006, in acest caz fiind vizati mai multi oameni de fotbal. In acest dosar al transferurilor de fotbalisti, pina in prezent, au fost audiati de procurorii anticoruptie mai multi conducatori de cluburi, impresari si fotbalisti.
Procedura de poprire asiguratorie a fost inceputa de procurori, insa mai sint contestatii de analizat si abia apoi se va decide daca sumele din conturile celor patru cluburi pot fi indisponibilizate, au declarat surse judiciare.
La inceputul lunii ianuarie, Directia Nationala Anticoruptie a inceput urmarirea penala impotriva a zece oameni de fotbal in legatura cu transferurile unor fotbalisti. Astfel, in acest dosar, procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani impotriva lui Ioan Becali - fost impresar, Victor Becali - impresar, Gheorghe Copos - actionar majoritar FC Rapid Bucuresti, Sica Puscoci - avocat, Mihai Stoica - fost director al clubului de fotbal Otelul Galati, actual presedinte la Unirea Urziceni, Cristian Borcea - presedintele executiv al FC Dinamo, Jean Padureanu - presedinte al clubului de fotbal Gloria Bistrita, Mircea Stoenescu - fost presedinte la Dinamo, Gheorghe Popescu - fost impresar si Gheorghe Netoiu - fost actionar la FC Dinamo.
Potrivit probelor administrate de procurori, respectiv raspunsurile primite in cadrul a 17 comisii rogatorii efectuate in mai multe state din Europa si Asia (intre care China, Coreea de Sud, Olanda, Spania, Italia), precum si din analizele efectuate de Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) si Garda Financiara a rezultat ca persoanele respective, impreuna sau in parte, prin tranzactii ilegale si folosire de interpusi, au externalizat sume de peste zece milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activitati de impresariat.
Astfel, potrivit procurorilor, in perioada 1999 - 2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate in conturile firmelor offshore din Insulele Virgine si Olanda, iar ulterior, unii dintre invinuiti si-au insusit, in interes personal, sumele externalizate. Banii au reprezentat drepturi ale cluburilor de fotbal Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati rezultate din transferul in strainatate a unui numar de 12 fotbalisti: Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara, Lucian Sinmartean, Florin Bratu, Dan Alexa, Adrian Mihalcea, Nicolae Mitea, Cristian Dulca, Ionel Ganea si Iulian Arhire.
Prin faptele respective, cele patru cluburi au fost prejudiciate cu peste zece milioane de euro, reprezentind diferenta dintre sumele real incasate prin transferurile de fotbalisti si sumele efectiv inregistrate in contabilitatea cluburilor, potrivit procurorilor anticoruptie.
De asemenea, prin neinregistrarea in contabilitatea celor patru cluburi a veniturilor rezultate din transferuri si implicit prin diminuarea veniturilor impozabile, bugetul de stat a fost prejudiciat cu o suma de peste 1,7 milioane de euro, a adaugat sursa citata.
Totodata, raportat la valorile reale ale sumelor de transfer, nu s-a perceput de catre Federatia Romana de Fotbal procentajul aferent fiecarui transfer, in conformitate cu reglementarile interne, prejudiciul in dauna federatiei totalizind aproximativ 600.000 de euro.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii