Mergi la conţinutul principal

DNA a depus înaintea PNL moţiune de cenzură contra lui Ponta

Premierul Victor Ponta a fost audiat, vineri dimineaţă, la DNA, în prezenţa avocatului său. La ieşire, el a declarat că este suspect în dosarul lui Dan Şova, „pentru activitatea de avocat în 2007-2008 şi pentru conflict de interese că l-am propus pe Şova ministru".
Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat, anunţă DNA. Procurorii anticorupţie au identificat nu mai puţin de 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Este vorba despre 17 facturi fiscale în valoare totală de 181.439,98 lei, emise de avocatul Ponta Victor-Viorel în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008. „Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA «Şova şi Asociaţii» care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare", se arată într-un comunicat DNA.

Obişnuita metodă „copy-paste"

Comunicatul DNA arată în continuare că, în urma unor controale fiscale din perioada mai-octombrie 2011, „Ponta Victor-Viorel s-a înţeles cu Şova Dan-Coman ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia. Întrucât specializarea juridică lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal, s-a stabilit ca activităţile să vizeze asistenţa juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienţii societăţii de avocaţi. Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda «copy paste» după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfăşurată de mai mulţi avocaţi din cadrul SCA «Şova şi Asociaţii», avocaţi care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat niciuna din activităţile respective, nici măcar în parte".
Procurorii anticorupţie precizează că Ponta a folosit o parte din sumele obţinute de la asociaţia de avocatură a prietenului Şova pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial din Bucureşti.

Nu demisionează, dar poate fi suspendat din funcţie sau demis prin adoptarea moţiunii

Cu doar o oră înainte să meargă la Direcţia Naţională Anticorupţie, Ponta scrisese pe pagina sa de Facebook: „E foarte bine că PNL-PDL depun azi moţiunea de cenzură! Într-o ţară democratică europeană, bătălia politică se duce în Parlament (nu la DNA sau pe siteuri)! Majoritatea actuală este unită şi are proiecte importante de realizat în perioada următoare - Cod Fiscal, Legea Salarizării, etc.", a scris Ponta pe Facebook.
Întrebat la ieşirea de la DNA dacă îşi dă demisia, Ponta a reluat ce scrisese mai devreme pe site-ul de socializare: „La DNA nu facem politică, politica se face în Parlament." După mai puţin de o oră, PNL a anunţat depunerea moţiunii de cenzură la conducerea Camerei Deputaţilor. Adoptarea ei echivalează cu demiterea Guvernului.
Ulterior, după ce şeful statului i-a cerut să demisioneze, primul ministru a precizat că numirea sa în funcţie s-a făcut de către Parlament şi că „doar Parlamentul poate să mă demită". Ponta a adăugat că nu poate accepta că „un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului şi a cetăţenilor acestei ţări", descriind situaţia drept „dictatură".
Cu trei luni în urmă, într-o emisiune difuzată pe 2 martie de Antena 3, Victor Ponta afirma că, dacă se va face un dosar în care se va începe urmărirea penală faţă de el, nu are cum să rămână în funcţia de prim-ministru. În aceeaşi emisiune, Ponta şi-a exprimat speranţa că în 2015 guvernele nu se vor schimba cu „mijloace judiciare".
Preşedintele Klaus Iohannis îl poate suspenda pe Victor Ponta din funcţia de premier. Conform articolului 109, alineatul 2 din Constituţia României, preşedintele „poate" dispune suspendarea din funcţie a unui membru al Guvernului dacă s-a cerut urmărirea penală pentru acesta. Traian Băsescu nu a ezitat să aplice acest articol mai ales în timpul primului său mandat: în septembrie 2006 Teodor Atanasiu, ministrul Apărării, în iunie 2007 Nagy Szolt, ministrul Comunicaţiilor, în septembrie 2008 Paul Păcuraru, ministrul Muncii (toţi trei în Guvernul Tăriceanu).
Pe de altă parte, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a precizat că premierul Ponta a fost citat să se prezinte la DNA în urmă cu mai multe zile, în termen legal, ea spunând că începerea urmăririi penale împotriva acestuia nu are niciun fel de legătură cu depunerea moţiunii de cenzură. Victor Ponta a contrazis-o, susţinând că abia joi după-amiază în jurul orei 16.15 a fost anunţat prin telefon să se prezinte a doua zi la DNA.

Păcatele lui Şova

Senatorul PSD Dan Şova este urmărit penal din august 2014, pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma „Şova şi Asociaţii" a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.
În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal Dan Laurenţiu Ciurel, director de Investiţii la Complexul Energetic Rovinari la data faptelor, şi fostul director general al Complexului Energetic Turceni Dumitru Cristea, pentru abuz în serviciu.
Dan Şova este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie şi în dosarul desprins din cel al retrocedării ilegale de păduri, alături de fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro