Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dmitri Medvedev spera intr-un parteneriat strategic cu Statele Unite

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, si-a exprimat, simbata, speranta ca relatiile Rusiei cu Statele Unite vor fi la fel de bune ca parteneriatul strategic dintre Rusia si China, relateaza AFP.
Rusia are un "parteneriat strategic" cu China si spera ca relatiile cu Statele Unite sa fie similare, a spus Medvedev intr-o conferinta de presa sustinuta la Washington, dupa incheierea summitului G20, in cursul careia a salutat victoria in alegeri a candidatului democrat Barack Obama.
El a apreciat ca parteneriatul cu China asigura "un dialog excelent, complet si amical". "Desigur ca as vrea sa vad acelasi tip de relatii si cu Statele Unite", a spus presedintele rus.
Inaintea acestei declaratii, Medvedev a salutat alegerea lui Obama. "Salutam alegerea lui Barack Obama si speram ca va fi urmata de gesturi in directia rezolvarii problemelor acumulate in relatiile noastre - relatiile ruso-americane - in ultimii ani", a spus el.
Declaratia, care difera sensibil de atitudinea adoptata de Moscova de la inceputul lunii noiembrie, a fost facuta in prezenta lui Madeleine Albright, fost secretar de Stat american si actual emisar al lui Obama la summitul G20.
"Trebuie sa recunoastem ca in ultimul timp a aparut o criza de incredere", a adaugat Medvedev, referindu-se la relatiile dificile dintre administratia Bush si Kremlin. "Cred ca in relatiile americano-ruse nu exista acum increderea necesara si de aceea imi indrept sperantele catre venirea noii administratii", a afirmat el, apreciind ca partile nu au gasit un limbaj comun in mai multe chestiuni. "Este trist, dar asa este", a spus Medvedev.
"Cred ca noi toti consideram relatia dintre Rusia si Statele Unite o relatie in care prietenia si intelegerea sint absolut esentiale", a declarat, la rindul sau, Madeleine Albright.
"In lunile care urmeaza, observatorii din Europa si din intreaga lume vor incerca sa vada pina la ce punct vor reusi presedintele Obama si presedintele Medvedev sa fie de acord in privinta politicilor care asigura interesele fiecarei tari, fara a afecta drepturile altora si fara a lasa loc de intrebari privind modul in care va evolua aceasta relatie esentiala si importanta", a spus ea.
Madeleine Albright si fostul congresman republican Jim Leach au fost desemnati miercuri drept reprezentanti ai echipei lui Obama pentru summitul G20, pentru a putea avea intrevederi cu delegatiile participante care au dorit acest lucru.
Barack Obama, care va prelua functia in data de 20 ianuarie, a anuntat ca nu doreste sa participe la lucrarile summitului, reamintind ca Statele Unite nu pot avea decit un singur presedinte.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii