Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dmitri Medvedev a acuzat NATO ca a provocat conflictul armat din Georgia

Presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat vineri ca Moscova nu va fi impinsa de Occident catre stilul autoritar sovietic si a invinuit NATO ca a provocat conflictul din Georgia de luna trecuta, relateaza Reuters.
Medvedev a precizat ca tensiunile cu Occidentul nu inseamna ca Rusia planuieste sa se izoleze dincolo de o noua Cortina de Fier.
Liderul de la Kremlin a facut aceste declaratii la o zi dupa secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a lansat un atac vehement impotriva Rusiei, spunind ca a intrat pe "un drum gresit" si indemnind Occidentul sa infrunte ceea ce ea a definit drept tactici de intimidare.
"De fapt, sintem impinsi pe un drum care nu se bazeaza pe un parteneriat deplin si civilizat cu alte state, ci pe o dezvoltare autonoma, dincolo de ziduri groase, dincolo de o Cortina de Fier", a afirmat Medvedev.
"Acesta nu este drumul nostru. Pentru noi nu are nici un rost sa ne intoarcem in trecut. Noi am ales deja", a adaugat liderul de la Kremlin.
Medvedev a spus ca rolul NATO in conflictul din Georgia a demonstrat ca nu este in masura sa ofere siguranta in Europa, subliniind nevoia pentru un nou mecanism de securitate.
"Acest lucru este acceptat pina si de cei cu care discut in privat (...) “NATO va avea grija de tot”. Ce garantii de siguranta a oferit NATO, ce a asigurat NATO? NATO doar a provocat conflictul, nimic mai mult", a sustinut Medvedev.
"Nimic nu este provocator in parteneriat si nimic nu este provocator in a promova reformele democratice, reformele economice si sustinerea aspiratiilor tarii de a se apropia de comunitatea euro-atlantica", a declarat purtatorul de cuvint al NATO, James Appathurai, in replica la remarcile lui Medvedev.
Rusia a lansat o contraofensiva terestra, maritima si aeriana luna trecuta dupa ce Georgia a incercat sa preia cu forta controlul asupra regiunii separatiste care beneficiaza de sustinerea Moscovei, Osetia de Sud.
Statele occidentale au condamnat actiunile Rusiei, considerindu-le disproportionate.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii