Mergi la conţinutul principal

Distribuitorii de gaze naturale vor realiza stocuri strategice pentru perioada de iarna

Companiile Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania vor realiza, fiecare, un stoc strategic de 100 milioane metri cubi de gaze naturale, destinat exclusiv eventualelor situatii de criza din perioada de iarna 2006-2007, potrivit unui proiect de ordin al Ministrului Economiei, Codrut Seres.
Stocurile de gaze naturale nu vor fi utilizate pentru asigurarea consumului curent in perioada 1 decembrie 2006 - 1 martie 2007.
Cantitatile inmagazinate vor fi folosite doar in perioadele de virf ale consumului, la o temperatura exterioara de sub minus 10 grade Celsius sau in cazul in care importurile de gaze naturale se vor situa la un nivel inferior volumelor contractate de furnizori.
In acelasi timp, compania Romgaz, operatorul sistemului de inmagazinare, va rezerva in perioada decembrie 2006 - februarie 2007 o capacitate minima de trei milioane metri cubi pe zi pentru extractia stocurilor strategice.
Pentru functionarea sistemului national de transport al gazelor naturale in conditii de siguranta, operatorul de transport Transgaz Medias va avea acces la gazele naturale destinate situatiilor de urgenta.
Transgaz va notifica, in cazul unui dezechilibru al sistemului, companiile Romgaz, Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania (fosta firma Distrigaz Nord) cu privire la initierea procesului de extractie a gazelor naturale din depozite.
Stocurile de siguranta vor fi folosite prioritar de catre distribuitorii Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania, alti furnizori ai pietei reglementate, care include si consumatorii casnici, precum si de catre furnizori sau consumatori declarati eligibili.
Odata cu intrarea in vigoare a actului normativ privind utilizarea depozitelor de inmagazinare subterana a gazelor, va fi abrogat un ordin al Ministrului Economiei, adoptat in 2006, potrivit caruia alimentarea in situatii de criza urma sa fie efectuata cu produse stocate in depozitul de la Urziceni, cu o rezerva minima de 100 milioane metri cubi.
Companiile Transgaz, Distrigaz Sud, E.ON Gaz Romania si Romgaz vor stabili modalitatile concrete de acces la cantitatile de gaze pentru situatii de criza in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a noilor prevederi legislative.
Distrigaz Sud a inmagazinat pentru perioada de iarna 600 milioane metri cubi de gaz, cu 50% peste nivelul inmagazinat in 2005.
Programul national de inmagazinare a gazelor pentru iarna 2006-2007 prevede o cantitate de 3,5 miliarde metri cubi.
Romania consuma anual aproape 18 miliarde metri cubi de gaze naturale, din care productia interna asigura circa 60%, iar restul este asigurat din importuri din Rusia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro