Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Disputa dintre Braila si Galati, pe tema cartierului Siret, ajunge in instanta

Atacarea in instanta a legalitatii actelor de urbanism emise de Primaria Galati pentru cartierul Siret - rebotezat, mai nou, Dimitrie Cantemir - este inevitabila. Prefectura Brailei va depune actiunea in instanta in cursul saptaminii viitoare, la circa o luna dupa ce a cerut printr-o adresa oficiala municipalitatii galatene sa intre in legalitate, sa anuleze actele emise pentru un teritoriu care se afla pe raza administrativ-teritoriala a Brailei si sa ceara autoritatilor brailene competente autorizatiile necesare. Prefectul a primit si un raspuns, zilele trecute, insa nu cel pe care-l astepta. Si cind spunem ca nu e raspunsul pe care-l astepta, nu ne referim la faptul ca municipalitatea galateana a refuzat sa anuleze actele respective, ci la faptul ca, pe doua pagini si jumatate, s-a scris orice, numai un refuz argumentat legal, nu. Am solicitat prefecturii o copie a raspunsului trimis de municipalitatea galateana, insa prefectul Nicolae Mitroi a preferat sa nu-l dea publicitatii, astfel incit nu va putem oferi decit amanunte neoficiale, despre continutul acestuia. Astfel, potrivit unor surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, am aflat ca ideea documentului semnat de primarul Galatiului Dumitru Nicolae este de genul "va rugam, lasati-ne in pace!". Mai exact, pe doua pagini se face un apel la toleranta, la intelegere intre buni vecini, un text care abunda in amabilitati gratuite si promisiuni de realizare a asociatiei de dezvoltare regionala Braila- Galati, care, in opinia oficialului galatean, ar rezolva totul, in sensul ca lucrurile ramin ca acum, iar brailenii le accepta ca atare. In rest, nici un fel de comentariu sau contestare cu argumente legale a articolelor de lege invocate de Prefectura Braila.
Raspunsul galatenilor nu l-a multumit pe prefectul Mitroi, care a decis sa mearga inainte, pe calea procedurii prealabile, si sa inainteze actiune in instanta. La indicatia prefectului, subprefectul Mircea Fudulaiche a refuzat sa ne ofere documentul trimis de Primaria Galati, dar ne-a informat ca toate materialele necesare au fost pregatite, iar saptamina viitoare vor fi depuse in instanta.

"Anularea HG 512 ar duce la intrarea imediata in legalitate"

In conditiile in care primarul Galatiului face apeluri la toleranta si la intelegere in afara tribunalului, intilnirea programata ieri intre autoritatile celor doua judete nu a avut loc, dat fiind ca presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, nu era disponibil. Informatia ne-a fost oferita de deputatul PD Horia Vasioiu, care era invitat la discutii, si care a precizat ca intilnirea respectiva se tot amina de circa o jumatate de an: "Intilnirea intre autoritatile brailene si galatene nu a avut loc, pentru ca domnul Gheorghe Bunea Stancu nu a fost disponibil, nu stiu din ce motiv. Urma ca la aceasta reuniune sa discutam si despre mia de hectare, si despre alte probleme care privesc ambele judete. Probabil se va reprograma pentru saptamina viitoare, dar atunci nu pot eu sa merg, si poate saptamina cealalta nu reuseste sa ajunga prefectul Mitroi. Nu se poate lucra asa, daca s-a pus la punct o intilnire intre oameni cu raspundere din cele doua judete, trebuia sa lase toata lumea alte chestiuni si sa ne adunam la data stabilita. Va aduc aminte ca ultima intilnire a avut loc la Braila si cred ca au trecut mai bine de sase luni de atunci. La momentul respectiv, noi am stabilit sa ne intilnim la trei saptamini, iar in termen de doua saptamini, anumite persoane delegate din CJ urmau sa pregateasca niste materiale, pe care sa ni le puna la dispozitie, pentru studiu, ca sa avem baza de discutie pentru noua reuniune. Acea intilnire nu a mai avut loc pina astazi, si nici materialele amintite nu exista".
Vasioiu sustine ca din interventiile pe care le-a avut public prefectul Galatiului, acesta a parut a fi o persoana echilibrata, care merge pe ideea ca partile trebuie sa ajunga la o intelegere pe tema celor o mie de hectare, in afara instantelor. Asta, spre deosebire de primarul Galatului, Dumitru Nicolae, care adopta pozitii mult mai transante, cel putin in declaratiile oficiale: "Prefectul Capra mi-a lasat impresia ca putem discuta, putem gasi o cale de a fi bine si pentru judetul Braila, dar si pentru Galati. El mi s-a parut a fi foarte conciliant, a lasat sa se inteleaga ca putem ajunge, de comun acord, la o cale de intelegere. Cu primarul Galatiului nu am avut discutii pe tema respectiva, dar din ce am vazut la televizor, din conferintele sale de presa, are o alta pozitie decit a prefectului".
Dincolo de demersul prefectului Brailei, Nicolae Mitroi, de a demara procedura prealabila impotriva Primariei Galati, pe tema legalitatii actelor de urbanism emise de aceasta, pentru cartierul Dimitrie Cantemir, deputatul PD crede ca solutia cea mai buna ramine anularea HG 512/2002. In aceasta idee, consilierii judeteni PD vor pregati un proiect de Hotarire de Guvern care sa anuleze HG 512, pe care sa-l prezinte plenului CJ, pentru aprobare, inainte de a-l trimite la Guvern: "Anularea HG 512 ar duce la intrarea imediata in legalitate. Eu am avut o discutie cu consilierii judeteni PD si la sfirsitul acestei saptamini vor incepe sa lucreze la un proiect de Hotarire a CJ, care sa duca la anularea HG 512. Si atunci o sa vedem cine va vota pro si cine va vota contra acestui proiect, in CJ, si apoi, cine va semna si cine nu va semna proiectul de HG ce va fi inaintat Guvernului Romaniei, pe aceasta tema. Daca se anuleaza HG, blocurile vor ramine in acelasi loc, cei care vor beneficia de acele locuinte vor avea buletin de Vadeni si vor plati toate taxele si impozitele. Este important de retinut ca acele blocuri ANL nu au fost cladite pe banii judetului sau municipiului Galati, ci pe bani publici veniti de la Guvern".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii