Mergi la conţinutul principal

Disponibilizările de la Spitalul Judeţean sunt ilegale

Panică şi incertitudine printre angajaţii Spitalului Judeţean Brăila. Aceasta este atmosfera în care se desfăşoară actul medical la cea mai mare unitate spitalicească din judeţ, mai ales după ce s-a aflat că numărul persoanelor ce vor fi concediate a crescut, de la 356, cât a fost stabilit iniţial, la 416. Noile date au fost aprobate de către Consiliul Judeţean în şedinţa de vineri, disponibilizările de personal fiind însă considerate ilegale de către Sindicatul "Sanitas", care continuă seria de demersuri întreprinse pentru a semnala acest fapt.

"Ca urmare a preluării Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila de către Consiliul Judeţean, la şedinţa Consiliului de Adminsitraţie al unităţii, care a avut loc în data de 6.08.2010, s-a propus noua organigramă ţinând cont doar de reducerea numărului de paturi prevăzută în Ordinul Ministerulului Sănătăţii nr. 860/02.06.2010, nu şi de celelalte articole privind redistribuirea personalului excedentar dintr-o secţie în alta. Sindicatul Judeţean Sanitas, semnatar al Contractului Colectiv de Muncă la nivel de unitate, nu a fost consultat şi solicitat să dea avizul privind disponibilizările de personal. De altfel, statul de funcţii prezentat şi aprobat în şedinţa Consiliului Judeţean din data de 13 august, nu coincide cu cel care a fost aprobat în Consiliul de Admninitraţie, numărul persoanelor propuse pentru disponibilizare crescând între timp cu 51 (de la 356 persoane la 416 persoane). Creşterea acestui număr nu a mai vizat de această dată asistenţii medicali ci infirmierele şi îngrijitoarele.

Menţionăm că nu au fost respectate articolele 27, 117, 133 din Contractul Colectiv de Muncă la nivel de unitate, articolele 68, 69 şi 71.1 din Codul Muncii, precum şi art. 79 din Contractul Colectiv de Muncă unic la nivel naţional, fapt pentru care am sesizat toate forurile competente referitor la nerespectarea legislaţiei în vigoare de către conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila", se arată într-un comunicat semnat de preşedintele interimar al "Sanitas" Brăila, Aurelia Chelariu.

Sindicatul contestă şi legalitatea metodei de examinare stabilită de conducerea instituţiei ca şi criteriu de disponibilizare a personalului, arătând că verificările profesionale în sistemul sanitar se fac periodic, după o metodologie stabilită de Ministerul Sănătăţii. "În legătură cu modul de evaluare profesională stabilit de către conducerea unităţii ca şi criteriu privind disponibilizarea, Sindicatul Judeţean Sanitas nu şi-a dat acordul, având în vedere faptul că medicii şefi de secţie, şefii de departamente şi asistenţii şefi nu au calitatea şi acreditarea de lectori/profesori/examinatori. Sindicatul Judeţean Sanitas a solicitat temeiul legal al acestor examinări, având în vedere că evaluarea profesională în cadrul sistemului sanitar se face după norme elaborate de către Ministerul Sănătăţii. Menţionăm că din aceste motive există o presiune psihică asupra tuturor salariaţilor din Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, fapt care duce la un climat nefavorabul atât al salariaţilor, cât şi în procesul de îngrijire al bolnavilor, deteriorând şi mai tare sănătatea cetăţenilor brăileni", se mai arată în comunicat.

Reamintim faptul că preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, în şedinţa de CJ de vineri, a dat un ultimatum Sindicatului "Sanitas", solicitând ca până ieri acesta să-şi prezinte revendicările.

Ieri, însă, conducerea "Sanitas" a solicitat Prefecturii Brăila anularea Hotărârii CJ prin care a fost aprobată noua organigramă a Spitalului Judeţean. În caz contrar, sindicaliştii sunt decişi să-şi apere drepturile în instanţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro