Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Disolutie de criza

Nu mai e un secret pentru nimeni: Romania e in criza, si inca una de proportii. Chiar si cei care inainte de sarbatori se aratau sceptici ca vor veni vremuri grele, si-au schimbat atitudinea. Iar lucrul acesta se vede in primul rind in piete si magazine. Acasa sau la serviciu, fiecare simtim apasarea, suntem mai atenti la ce si cat consumam, nu mai cumparam decat strictul necesar, renuntam la unele planuri ce ar necesita anumite resurse, avem o singura grija: sa ne pastram locul de munca. Si angajatorii sunt ingroziti, e inceput de an, iar ei nu stiu incotro sa o ia, cu strategiile, cu comenzile, cu incasarile sau platile. Si ei au o singura grija: sa isi salveze afacerea. Asa ca micsorari de salarii sau salarii amanate, reduceri in schemele de personal sau chiar disponibilizari masive, reducerea programului de lucru, diminuarea productiei, reducerea bugetelor, eliminarea unor cheltuieli sunt masuri certe, la care multe firme au apelat deja. Tensiunea creste de la o zi la alta. Iar greul abia a inceput, avertizeaza analistii economici.
Ei bine, in timp ce angajati si angajatori se dau de ceasul mortii si cauta solutii de criza, ce credeti ca face noua putere PSD - PDL? Pai, da afara ministri, concediaza directori de spitale, se cearta pe suprematia in deconcentrate, negociaza functiile de prefecti, face modificari in Constitutie. Noroc cu noul ministru a Turismului, Elena Udrea, care are o tinta precisa: cum sa promoveze mai bine capitala, gasind si solutia salvatoare - Bucuresti, destinatie de top in turismul balnear! Pe principiul: "chelului, tichie de margaritar ii lipseste..."
Sa innebunesti nu alta, cand vezi atata nepasare, atata inconstienta!
Dar, stati linistiti, lucrurile nu se opresc aici. Ca si cum nu ar fi fost suficient ca nu fac nimic concret pentru ameliorarea situatiei, guvernantii au acceptat ca de la 1 ianuarie, salariul minim pe economie sa creasca la 600 lei. Aceasta, in orice alta situatie, ar fi fost o veste buna. Acum, insa, nu va face altceva decat sa mareasca si mai mult presiunea financiara asupra angajatorilor. Care, in lipsa unei alternative, vor trece la masuri de criza. Adica, fie vor da afara oameni, fie vor reduce ziua de lucru, fie vor lucra la negru sau la gri. Si, atunci, din cele cateva sute de milioane de euro, impozite si taxe ce s-ar aduna la buget prin aceasta crestere, se va alege praful. In plus, nu stiu ce solutii miracol vor gasi economistii pentru a sustine aceasta marire in sectorul bugetar, unde 600 lei este doar baza de calcul a salariului. Ce sa spun, Dumnezeu cu mila! Sistemul de pensii e deja in colaps, cresterea salariilor bugetarilor era tot ce mai lipsea.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii