Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Disidentul chinez Hu Jia, cistigatorul premiului Saharov 2008

Premiul Saharov 2008 pentru libertatea de gindire a fost decernat disidentului chinez Hu Jia, "in numele celor fara voce din China si Tibet", in pofida amenintarilor Beijingului cu deteriorarea relatiilor cu Europa, relateaza AFP.
Europarlamentarii au nominalizat opt persoane pentru Premiul Saharov 2008, acordat anual de Parlamentul European activistilor pentru drepturile omului si democratie.
Printre persoanele nominalizate s-au aflat Ingrid Betancourt, fosta candidata la presedintia Columbiei si ostatica a gruparii de gherila FARC, liderul spiritual tibetan Dalai Lama si Aleksandr Kozulin, fost detinut politic in Belarus.
Premiul este "decernat lui Hu Jia in numele celor fara voce din China si Tibet", a anuntat presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering.
Decernind premiul lui Hu Jia, "PE aduce un omagiu luptei cotidiene pentru libertatea tuturor aparatorilor drepturilor omului din China", a subliniat oficialul.
Hu, in virsta de 35 de ani, a fost condamnat in aprilie, in urma unui proces care a durat o zi, la trei ani si jumatate de inchisoare pentru tentativa de subversiunie prin mesajele publicate pe Internet si interviurile acordate presei straine.
In momentul in care numele sau a fost citat la inceputul lui octombrie printre candidatii la Premiul Nobel pentru Pace, Beijingul a apreciat ca decernarea premiului lui Hu Jia va fi o ingerinta in problemele sale judiciare, amintind, ca in opinia sa, militantul este "un infractor care a fost condamnat".
In ultimele zile, reprezentantii Guvernului chinez au exercitate numeroase presiuni asupra eurodeputatilor pentru ca premiul Saharov 2008 sa nu fie decernat disidentului. Astfel, intr-o scrisoare adresata lui Poettering la 16 octombrie, ambasadorul Chinei la UE, Song Zhe, a avertizat ca "daca PE va decerna acest premiu lui Hu Jia, va jigni in mod inevitabil poporul chinez si va deteriora serios relatiile intre China si UE".
Song Zhe apreciase totodata ca "a nu recunoaste progresele realizate de China in materie de drepturi ale omului si a insista in aceasta confruntare nu va face decit sa aprofundeze neintelegerile" intre China si UE.
Decernat de PE, acesta recompenseaza de 20 de ani personalitati care si-au pus amprenta in lupta pentru apararea drepturilor omului.
Distinctia (impreuna cu un premiu in valoare de 50.000 de euro) va fi acordata la Strasbourg la 17 decembrie, cu prilejul aniversarii a 20 de ani de la infiintarea premiului, in prezenta laureatilor precedenti, printre care Nelson Mandela, militantul birman Aung San Suu Kyi si fostul secretar general al ONU, Kofi Annan.
Beijingul si-a exprimat joi "nemultumirea profunda" fata de acest gest, dar a precizat ca acesta nu va afectat totusi summitul Asia-Europa (ASEM).
"Ne exprimam nemultumirea profunda fata de decizia PE de a acorda un asemenea premiu, in pofida demersurilor noastre reptate, unui infractor condamnat in China", a declarat purtatorul de cuvint al Ministerului Afacerilor Externe, Liu Jianchao, evocind o "ingerinta grava in problemele interne chineze".
"Nu cred ca aceasta va afecta summitul de la Beijing", a adaugat Liu.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii