Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Disidentii republicani nord-irlandezi, principala amenintare la adresa securitatii britanice

Aproape 60 la suta din interceptarile telefonice si alte operatiuni de filaj desfasurate de serviciile britanice de informatii vizeaza disidentii republicani nord-irlandezi, in pofida amenintarilor reprezentate de sutele de suspecti islamisti, relateaza The Guardian in editia electronica.
MI5, serviciul britanic de informatii interne, acorda o atentie tot mai mare disidentilor republicani nord-irlandezi de teama ca acestia ar putea destabiliza procesul de pace. Sir Hugh Orde, comandantul politiei din Irlanda de Nord, a confirmat ca amenintarea reprezentata de disidenti a atins un nivel maxim de la preluarea mandatului sau.
Surse din cadrul serviciilor britanice de informatii au dezvaluit ca 80 de disidenti radicali ar putea pregati atentate teroriste si ca obiectivul pe termen scurt al RIRA (Adevarata Armata Republicana Irlandeza) si CIRA (Armata Republicana Irlandeza de Continuitate) este asasinarea unui ofiter de politie de confesiune catolica pentru a descuraja tinerii nord-irlandezi sa se alature fortelor locale de politie.
Printre tintele vizate de disidentii nord-irlandezi se numara si ofiterii care asigura paza penitenciarelor, potrivit surselor citate. Acestea au avertizat ca fortele de ordine din Irlanda de Nord sint atit de suprasolicitate incit ofiteri de politie din Belfast cu experienta in operatiunile antiterorism sint transferati in zonele rurale.
Orde a recunoscut ca amenintarea reprezentata de disidentii nord-irlandezi ramine una majora in pofida zecilor de arestari operate in rindul acestora.
Desi politia nord-irlandeza a coordonat pina in prezent majoritatea operatiunilor antiterorism din provincie, MI5 a preluat misiunile de supraveghere a disidentilor republicani nord-irlandezi dupa ce numarul politistilor specializati in combaterea terorismului a scazut constant in ultimii cinci ani.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii