Mergi la conţinutul principal

Directorii de scoli "bulesc" licitatiile, si vin apoi la CJ "sa-i scoata din rahat"

Consiliul Judetean Braila nu are date exacte cu privire la situatia scolilor din judet, in prag de nou an scolar. Vicepresedintele Niculina Moisescu a precizat ca, in acest an, nu a mai primit astfel de date, motiv pentru care a cerut angajatilor institutiei sa culeaga informatii din teren, macar pentru gradinitele din judet. Ceea ce i se pare mai grav vicepresedintelui CJ este ca, in opinia sa, nici premierul nu este bine informat: "Singurele informatii pe care le avem sint hotaririle de Guvern care au trecut pe la noi, a fost si videoconferinta recenta la care am participat si unde s-au spus lucruri care pe mine m-au lasat masca, fiindca se pare ca nici premierul nu cunoaste legislatia pe care a dat-o si pe care trebuie sa o respecte, referitor la lucrarile care trebuie executate. Primul ministru a spus ca sa se descurce in asa fel primarii, incit sa scoata proiectarea, impreuna cu executarea lucrarilor. Se pare ca dinsul nu stie ca trebuie aprobati indicatorii tehnico-economici in Consiliul Local, asa ca proiectarea trebuie oricum facuta separat de executie. Pentru ca nu avem alte informatii, salariatii din directia tehnica au fost pusi sa stringa informatiile legate de gradinite direct din teritoriu, astazi sper sa avem toate datele si sa putem face o evaluare a acestei situatii. In rest, despre scoli nu stim prea multe lucruri".

"Managementul este prost la Inspectoratul Scolar"

Moisescu a mai spus ca putinele date pe care le-au mai aflat cei de la CJ, legat de scoli, sint obtinute de la primarii care au primit fonduri pentru lucrari de consolidare sau reabilitare, si au nevoie de ajutor, in redactarea proiectelor. Vicele CJ a constatat, cu acest prilej, ca unii dintre directorii de scoli s-au facut de cacao, cind a fost vorba de organizarea licitatiilor: "Primarii vin la Consiliul Judetean, dar numai cei care au primit bani si au fost sprijiniti pentru a-si intocmi documentatiile, ca sa scoata la licitatie lucrarile respective. O parte dintre ei au reusit sa tina licitatiile, altii s-au trezit sa vina cind au aparut probleme - dar nu primarii, ci directorii de scoala, pentru ca, de fapt, ei tin licitatiile. M-am trezit saptamina trecuta cu un director de scoala de la Cazasu. Ei au intrat intr-un impas, cu banii dati in luna mai au tinut licitatiile de doua ori, acum era a treia oara si erau amenintati cu o contestatie la modul de tinere a licitatiei. Se pare ca presedintele comisiei de licitatie a plecat cu documentatia acasa, apoi a venit cu toata documentatia in sacosa. Va dati seama, era a treia licitatie pe care o buleau, ca sa ma exprim plastic, si voiau sa-i scoatem noi din rahat, vorba lui Melescanu. Nu poti, pentru ca exista un caiet de sarcini, care nu stim ce prevede, trebuie sa cunoastem toate detaliile inainte de a incerca sa-i ajutam in vreun fel".
Vicepresedintele Consiliului Judetean considera ca, in multe localitati, relatia dintre directorul de scoala si primar nu este una normala, de colaborare, iar cei care au de suferit cel mai mult sint tot elevii: "De vina sint ei acolo, pe plan local, pentru ca nu se inteleg. Acolo unde exista intelegere intre primari si directorii de scoli, totul este bine si se vede, unde nu, scoala este dusa de ripa.
La noi au venit primarii pentru proiecte de alimentare cu apa, la care CJ da jumatate din suma. In primul rind, directorii stiti cum au fost numiti, au fost schimbati, s-au organizat concursuri, n-au participat, au fost numiti pe criterii politice, fara concurs, si nestiind ce au de facut, nu raspund solicitarilor primarilor. De ce? Nu stiu. Stiti ca nici la nivelul Consiliului Judetean nu este o relatie prea stralucita cu Inspectoratul Scolar, si eu spun ca nu din cauza CJ. Pe de alta parte, nu trebuie uitat nici faptul ca abia acum s-au trezit sa se ingrijoreze pentru situatia scolilor, din martie s-a dat prima HG privind alocarea unor bani pentru reparatii si consolidari, si abia acum au facut prima videoconferinta, pe aceasta tema. Eu va spun urmatorul lucru: daca intrebati in momentul de fata Inspectoratul Scolar care este situatia gradinitelor, vedeti ce raspuns primiti si veniti la noi, ca sa va dam situatia reala. Nu stiu despre ce este vorba, cei de la Inspectorat, nu stiu cu ce se maninca, managementul este prost la Inspectoratul Scolar, dar nimeni nu vrea sa inteleaga!".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro