Mergi la conţinutul principal

Directorii de şcoli ar putea rămâne doar cu o treime din concediul de odihnă

• potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei Naţionale, profesorii vor fi obligaţi să îşi ia concediu în vacanţele şcolare ale elevilor • totodată, directorilor li se taie drastic din zilele libere, aceştia urmând să beneficieze doar de 25 de zile de concediu şi nu 62 zile cum este în prezent • “Ordinul e o tâmpenie!”, susţin reprezentaţii sindicatului brăilean, şi o discriminare, spun directorii

 

Ministerul Educaţiei vine cu noi reguli privind concediile de odihnă ale profesorilor şi directorilor. Aşa cum arată un proiect de ordin de ministru, pus în dezbatere publică până astăzi, 15 februarie, Ministerul îi va obliga pe dascăli să îşi ia cele 62 de zile libere de care beneficiază anual în perioada vacanţelor şcolare ale elevilor. Practic, atunci când elevii sunt liberi, şcolile îi vor declara pe dascăli în concediu de odihnă.

“Consiliul de administraţie al fiecărei unităţi de învăţământ va întreprinde măsurile necesare ca întregul personal de predare şi de conducere din cadrul unităţii de învăţământ să efectueze concediul de odihnă în perioada vacanţelor şcolare, cu asigurarea personalului didactic necesar pentru desfăşurarea examenelor naţionale”, se arată în proiectul de ordin.

Sindicaliştii din Educaţie susţin însă că ordinul este “o tâmpenie”, miza fiind de fapt una financiară, Guvernul încercând să “strângă cureaua”.

“Ordinul acesta a venit intempestiv. Ne dă peste cap toată planificarea făcută, pentru că noi încă de la începutul anului şcolar, undeva în luna octombrie-noiembrie, facem planificarea tuturor concediilor. Acum se pare că va trebui să modificăm. Însă problema nu este când să ne luăm concedii. Totul pleacă de la bani. Este vorba de norma de hrană, indemnizaţie stabilită la nivelul a două salarii minime pe economie/an. Chiar dacă elevii sunt în vacanţă, profesorii vin la şcoală că au diverse treburi de rezolvat. Pentru profesori munca nu se termină când se ia vacanţă. Acum suntem în situaţia în care vom primi mai puţini bani pentru că zilele de vacanţă vor fi considerate zile de concediu. Şi semestrul acesta sunt doar două luni fără zile libere sau vacanţe, pentru restul se vor da mai puţini bani”, ne-a declarat Valeriu Partene, preşedintele sindicatului brăilean.

Potrivit unei analize realizate de cei de la cursdeguvernare.ro, norma de hrană este calculată la circa 312 lei/lună brut.

 

Ministerul taie şi din zilele de concediu ale directorilor

Ordinul de ministru “loveşte” şi în directorii şi directorii adjuncţi din unităţile de învăţământ preuniversitar. Concret, aceştia vor avea doar 25 de zile de concediu de odihnă şi nu 62 zile cât aveau până acum.

Sindicaliştii se arată total nemulţumiţi de această modificare, spunând că ordinul este “o bătaie de joc” la adresa directorilor şi “o dovadă de dispreţ”, în condiţiile în care profesorii au dat concurs pentru a ocupa posturile şi au încheiat un contract pe 4 ani, potrivit căruia beneficiază de 62 de zile de concediu.

Contactat de redactorii “Obiectiv”, prof. Cătălin Canciu, inspectorul şcolar general, ne-a declarat că şi în această situaţie totul se rezumă la bani.

“S-a constat că după un an şi jumătate (limita la care directorii îşi pot solicita banii pentru concediul neefectuat) sunt mulţi directori sau foşti directori care aveau zeci de zile libere, adică foarte mulţi bani de primit. Şi atunci s-au întrebat de ce nu şi-au luat concediu? I-a tras cineva înapoi, au fost rechemaţi? Oficial, nu! Pur şi simplu a fost o scăpare a sistemului. Şi acum, chiar dacă i-au trecut în concedii, există în aplicaţie posibilitatea ca ei să specifice că au fost la muncă pentru planul de şcolarizare, curăţenie sau ce treabă mai au ei. Mulţi spun că e o chestie premeditată. Nu, nu a fost premeditată! Intră în concediu, iar dacă ai treabă la şcoală, scrie în aplicaţie şi cu asta basta”, ne-a spus inspectorul şcolar general.

 

Decizia îi nemulţumeşte pe managerii de şcoli

Daca va fi aprobat în forma pusă în dezbatere publică, ordinul va diminua concediul de odihnă al directorilor cu 60%, lucru care îi nemulţumeşte pe managerii de şcoli.

“Consider că asta ar fi o discriminare, deoarece atât profesorii, cât şi directorii, sunt cadre didactice şi trebuie să aibă aceleaşi drepturi, inclusiv numărul de zile de concediu de odihnă. În al doilea rând, ar fi de preferat pentru zilele muncite în plus de directori ca ei să fie şi plătiţi corespunzător, pentru că directorii supraveghează activităţile şi din vacanţe. Din punctul meu de vedere, cred că ar fi cel mai bine să se păstreze forma cu 62 zile de concediu de odihnă pentru că în acest mod mi se pare echitabil din punct de vedere al egalităţii în drepturi, al tuturor cadrelor didactice”, ne-a declarat prof. Iulian Danielescu, directorul Colegiului Naţional “Nicolae Bălcescu”.

De aceeaşi părere este şi prof. Victorina Ciomîrtan, directoarea Şcolii Gimnaziale “Mihai Eminescu”, una dintre cele mai mari unităţi de învăţământ din municipiu. “Funcţia de director te solicită foarte mult, sunt o mulţime de activităţi la care directorul trebuie să participe. Eu personal nu am reuşit să îmi iau niciodată concediul integral, pentru că este nevoie de noi la şcoală şi nu putem să spunem nu rezolvăm problemele pentru că suntem în concediu. Am avut concediu, dar niciodată 62 zile şi nu am refuzat vreo activitate motivând că sunt în concediu. Nu au avut nicodată divergenţe pe tema concediului, când am avut nevoie mi-am luat liber, când a fost nevoie de mine nu mi-am luat concediu. Chiar nu au fost probleme şi nu înţeleg de ce ne-am oprit. Noi până la urmă suntem cadre didactice şi avem obligativitate de normă, fiecare dintre noi. Nu ştiu de ce brusc ne-am diferenţiat în manageri şi atât”, susţine aceasta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro