Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Directori PDL maziliţi politic

* pe lista neagră se află şeful ISJ Brăila - Viorel Botea, comisarul şef al Gărzii de Mediu - Daniela Agache, directorul OIR POSDRU - Octavian Bănică, directorul sucursalei locale a SNIF - Ion Eugen Vorel, consilierul şef ANL Brăila - Vali Grigoraş şi guvernatorul Parcului Naţional Insula Mică a Brăilei, Alexandru Buricea * ei au fost depunctaţi pentru că, printre altele, nu şi-ar fi îndeplinit sarcinile de partid * retragerea sprijinului politic ar trebui să aibă ca finalitate şi eliberarea lor din posturi, însă decizia finală aparţine ministerelor de resort

Unul din şase directori numiţi politic de PDL Brăila riscă să rămână fără fotoliul de conducere pentru că Biroul Permanent al organizaţiei locale le-a retras sprijinul politic. De fapt, toţi directorii "unşi" de PDL la Brăila au trecut prin furcile caudine ale evaluării, însă pentru câţiva rezultatul a fost pe minus. Pe lista celor şase maziliţi politic se numără chiar şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Viorel Botea, dar şi comisarul şef al Gărzii de Mediu, Daniela Agache. De altfel, pentru cei doi vestea că sunt pe lista neagră a venit ca o surpriză neplăcută, întrucât, declarativ, niciunul nu ştia de concluziile negative ale evaluării. Criteriile aplicate celor 37 de directori evaluaţi au fost, în primul rând, imaginea creată de aceştia actului de guvernare, iar în al doilea rând activitatea lor la partid ca simpli membri. Aşadar, nu a fost vorba de o evaluare pe criterii profesionale. De fapt, aici este şi călcâiul lui Ahile în întreaga poveste a celor 6 directori, pentru că, deşi au fost numiţi politic, o parte dintre ei au dat totuşi examen pentru ocuparea fotoliilor de şefi. Astfel au devenit funcţionari publici şi au obţinut o armură greu de penetrat, chiar dacă de câteva luni Codul Muncii a devenit mai permisiv în ce priveşte concedierea.

Fierbere mare în rândul directorilor de deconcentrate, care au urcat pe fotoliile de şefi cu girul PDL Brăila. De puţin timp s-au finalizat evaluările pe linie politică efectuate în numele Biroului Permanent al organizaţiei şi chiar ieri s-a definitivat lista celor în cazul cărora decizia finală a fost mazilirea. De evaluări s-a ocupat o comisie formată din membri ai Biroului Permanent, condusă de deputatul Viorel Balcan. Criteriile avute în vedere la evaluare au fost de ordin politic şi au avut mai puţin de-a face cu activitatea lor profesională.
"A contat la această evaluare, în primul rând, imaginea pe care aceştia şi-au creat-o în rândul comunităţii, atât ca politicieni, cât şi ca profesionişti. O depunctare clară a venit în cazul celor care au fost implicaţi în vreun fel în situaţii care ar fi putut dăuna imaginii partidului. Până la urmă, poate fi considerată şi ca o evaluare morală, dar în esenţă a fost vorba şi de analizarea implicării lor în viaţa organizaţiei locale ca simpli membri de partid", ne-a declarat Adrian Staicu, unul dintre membrii comisiei de evaluare.
Iată şi cum arată lista neagră a directorilor în cazul cărora Biroul Permanent nu şi-a mai dat votul de încredere: în frunte se află şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Viorel Botea, urmat de Daniela Agache, comisarul şef al Gărzii de Mediu, apoi de directorul Organismului Intermediar Regional POSDRU Sud-Est, Octavian Bănică, directorul sucursalei locale a Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF), Ion Eugen Vorel, consilierul şef ANL Zona 2 Brăila, Vali Grigoraş, şi se încheie cu guvernatorul Parcului Naţional Insula Mică a Brăilei, Alexandru Buricea.
Şeful organizaţiei PDL Brăila, Constantin Dumitriu, a confirmat că zilele acestea s-a derulat o evaluare a directorilor deconcentratelor numiţi cu sprijinul PDL şi că există o listă formată din 6 directori care au picat examinarea. "În cazul directorilor unde Biroul Permanent nu şi-a mai dat votul de încredere vor fi transmise propunerile la Biroul Permanent Central şi mai departe către ministere. Rămâne astfel la latitudinea acestora din urmă să acţioneze în ce-i priveşte pe cei şase. Mai grav însă este cazul lui Octavian Bănică, şeful OIR POSDRU Brăila, care a susţinut recent examenul de confirmare pe postul de conducere, pe care însă nu l-a trecut. Nu putem tolera aşa ceva", a spus sursa citată.

11partid4
Constantin Dumitriu: "În cazul directorilor unde Biroul Permanent nu şi-a mai dat votul de încredere vor fi transmise propunerile la Biroul Permanent Central"

Demiterea - uşor de zis, greu de pus în practică

Cu alte cuvinte, procedural, retragerea sprijinului politic va fi comunicată ministerelor de care aparţin instituţiile locale conduse de cei şase şi rămâne la latitudinea forurilor decizionale centrale dacă vor fi eliberaţi din funcţie. Problema este că unii dintre ei au dat examene pentru ocuparea posturilor de conducere şi astfel este mult mai dificilă demiterea lor. Plus că evaluarea politică sau retragerea sprijinului politic nu pot constitui în faţa unei instanţe - în cazul în care unii dintre maziliţi vor contesta în vreun fel eventuala demitere -, motive întemeiate. Mai ales că, din experienţa anilor anteriori, când au fost înlocuiţi directorii numiţi în mandatul PNL sau odată cu retragerea de la guvernare a PSD în 2008, instanţele au admis contestaţiile directorilor demişi, dispunând în foarte multe cazuri repunerea pe posturi. E drept că, în primăvara acestui an, au fost aduse o serie de modificări Codului Muncii, în sensul că a devenit mai permisiv când vine vorba de a concedia un salariat. Totuşi, nu trebuie omis faptul că unii dintre directori sunt deja funcţionari publici şi, astfel, în afară de prevederile Codului Muncii, mai intervin şi prevederile Legii Funcţionarilor Publici, o lege mult mai protectivă în astfel de cazuri.

Surprize, surprize! Vi s-a retras sprijinul politic!

Contactaţi telefonic, primii pe lista neagră a PDL Brăila, Botea şi Agache, s-au arătat surprinşi de decizia şefilor politici. "Acum aud pentru prima oară de aşa ceva. Eu chiar nu aveam cunoştinţă de rezultat. În concluzie, nici nu pot da o declaraţie, pentru că trebuie să mă informez mai întâi. Repet, acum aud prima oară de decizia PDL Brăila", a declarat Daniela Agache, comisarul şef al Gărzii de Mediu Brăila. Nici Viorel Botea nu ştia de retragerea sprijinului politic în cazul său. Ba, mai mult, susţinea că obţinuse calificativul "bine" la evaluare. "Nu ştiu să fi picat evaluarea. Am obţinut calificativul «bine». Mi-am făcut bine treaba şi consider că nu se justifică în primul rând concluziile evaluării şi nici declaraţiile şefilor politici cu privire la retragerea sprijinului politic în cazul meu. Oricum, decizia nu le aparţine lor, ci ministrului Daniel Funeriu", a declarat Botea. De asemenea, el a recunoscut că nu a dat concurs pentru ocuparea postului de conducere în ISJ Brăila, ci a fost numit prin ordin al ministrului, ceea ce îl face vulnerabil.
Comentarii