Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Direcția de Asistență Socială, «pepinieră» de zilieri în urma modificării legii

* cei 33 de asistați social apți de muncă din municipiu pot fi solicitați ca zilieri de către persoane juridice, fizice autorizate și întreprinderi * angajatorul trebuie să formuleze o cerere în scris către Direcția de Asistență Socială * dacă un asistat social refuză două astfel de activități, pierde ajutorul financiar de la stat * un alt ajutor social va putea primi doar după 12 luni

 

 

Cei 33 de asistați social apți de muncă din municipiul Brăila, aflați în evidențele Direcției de Asistență Socială, ar putea fi puși la treabă, dacă sunt solicitați ca zilieri de către angajatori. Totul vine după ce Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat a fost modificată prin Legea nr. 192/2018, scopul fiind acela de a valorifica forța de muncă locală, anunță Primăria Municipiului prin intermediul unui comunicat de presă.

Municipalitatea va întocmi planul de activități sezoniere în funcție de solicitările primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care au nevoie de forță de muncă și funcționează pe raza municipiului.

Cei care au nevoie de zilieri trebuie să facă o cerere scrisă către Direcția de Asistență Socială (b-dul Alexandru I. Cuza, nr. 134, camera 7) sau la adresa de e-mail secretariat@dasbraila.ro, în care precizează activitatea pentru care are nevoie de forță de muncă sezonieră, numărul de lucrători solicitat și perioada de desfășurare a activității respective. Termenul de depunere al acestor solicitări este data de 20 ale lunii pentru luna următoare. “Ordinea de satisfacere a cererilor va fi în funcție de cerințele acestora ținând cont de aptitudinile persoanei apte de muncă. Trebuie precizat faptul că modificările legislative prevăd și remunerarea zilierilor pentru activitatea desfășurată. Remunerația, norma de lucru, precum și alte obligații și îndatoriri se stabilesc prin negociere directă între beneficiarul de lucrări și persoana care prestează activitatea, în condițiile Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în comunicatul transmis de Primăria Municipiului Brăila.

Așa cum am mai precizat, la începutul lunii iunie 2019, în evidențele DAS erau 33 de persoane beneficiare de ajutor social, apte de muncă ce au obligația de a presta acțiuni sau lucrări de interes local, însă numărul acestora poate varia. Dacă acești asistați social refuză de două ori activități sezoniere, riscul este de a-și pierde ajutorul financiar de la stat începe chiar cu luna următoare constatării acestui fapt. Asistații pot reprimi ajutorul financiar de la stat doar după o perioadă de 12 luni.
Categorie articol: 

Comentarii