Mergi la conţinutul principal

Direcţia Pieţelor vrea să se transforme în societate pe acţiuni

Concret, pe masa de lucru a municipalităţii a ajuns un proiect realizat de DAPT, ce ar urma să intre în analiza comisiilor de specialitate ale Consiliului Local Municipal şi ulterior în dezbaterea publică a consilierilor. În motivarea oportunităţii soluţiei propuse de DAPT se porneşte de la ideea că instituţia nu va mai putea funcţiona în actuala formulă în care jumătate din chiriile încasate se constituie sursă de venit pentru bugetul local. Practic, banii care rămân la dispoziţia DAPT abia acoperă cheltuielile curente de funcţionare, fără a mai pune la socoteală stingerea datoriilor către municipalitate sau realizarea unor investiţii de modernizare a spaţiilor din pieţe. În lipsa unor astfel de investiţii, condiţiile oferite comercianţilor din pieţe se vor degrada rapid, iar efectul va fi scăderea veniturilor DAPT din închirieri.
"Modalitatea de funcţionare exclusiv din venituri proprii ce include şi virarea a jumătate din ele către CLM Brăila, precum şi experienţa celor mai mult de 12 ani de funcţionare sub acest mod de administrare au demonstrat fără echivoc că sistemul actual este falimentar sau, în cel mai fericit caz, este total neadecvat", a precizat Simona Drăghincescu, directorul DAPT Brăila. Sursa citată a completat că, în ultimii ani, instituţia a achitat sume importante în contul debitelor, astfel încât, la finele lunii trecute, DAPT era la zi cu toate datoriile curente către furnizori şi toate celelalte impozite şi taxe datorate către Primăria Brăila, mai puţin cota de 50%, aproape 2,3 milioane lei. De altfel, DAPT a solicitat CLM Brăila darea în plată a bunurilor proprietate privată a DAPT către CLM în valoare de 1,48 milioane lei, punctând că suma nu va putea fi achitată niciodată în forma actuală de funcţionare a instituţiei şi nici în altă formă de funcţionare. Dacă se va accepta darea în plată, DAPT va mai avea de achitat doar aproximativ 500.000 lei pentru anul 2008 şi circa 640.000 lei pentru primul semestru al acestui an. Sumele vor putea fi achitate numai în condiţia schimbării modului de funcţionare al DAPT în paralel cu reeşalonarea lor la plată pe o perioadă de 4 ani.
"Funcţionând în actuala structură şi formă de organizare, la finele anului 2009, DAPT abia poate să-şi acopere cheltuielile anuale, dar nu poate acoperi datoria restantă către CLM, datorii care în acest an vor creşte cu aproximativ 1 milion de lei. Mai mult, la finele acestui an vom rămâne fără disponibilităţi, fapt ce va implica subvenţionarea de la bugetul local începand cu 2010", a mai explicat Drăghincescu, punctând că transformarea în societate pe acţiuni s-a dovedit un succes în mai multe judeţe limitrofe. De asemenea, ea a precizat că unul dintre principalele avantaje ale transformării DAPT în societate pe acţiuni ar fi, în afară de rezolvarea problemei legate de recuperarea TVA, posibilitatea ca viitoarea societate să acceseze credite pentru dezvoltare şi investiţii, în paralel cu atragerea de fonduri europene. "La acest moment, la nivel declarativ, autoritatea locală ne sprijină în demersul nostru şi am încredere că se va înţelege foarte clar cum vor sta lucrurile în formula propusă. De altfel, această formulă nu poate genera pierderi pentru că, din punct de vedere economic, nu este posibil ca viitoarea societate să meargă pe pierderi. Doar dacă voit va ajunge să intre în pierderi", a atras atenţia Drăghincescu.

"Trebuie făcut ceva să se schimbe lucrurile în bine în zona pieţelor"

La rândul său, viceprimarul Stănel Necula, cel care are în atribuţii DAPT Brăila, a explicat că municipalitatea a conştientizat necesitatea unei reorganizări a direcţiei, în contextul în care se impune realizarea unor investiţii în modernizarea spaţiilor administrate de instituţie. "Noi am cerut DAPT să ne prezinte un punct de vedere şi mai ales o soluţie, care să rezolve problemele direcţiei şi să aducă avantaje în viitoarea activitate. Soluţia a fost transformarea în societate comercială la care CLM să fie acţionar majoritar sau unic. Pe această formulă ar însemna să concesionăm serviciul de specialitate viitoarei societăţi contra unei redevenţe", a precizat Necula. Întrebat dacă întrevede un dezavantaj major generat de aplicarea soluţiei propuse de DAPT, sursa citată a precizat că încă nu este lămurit în ceea ce priveşte efectul transformării asupra veniturilor la bugetul local şi nici în ceea ce priveşte mecanismele prin care se vor stabili tarifele şi taxele în cadrul viitoarei societăţi, dacă CLM îşi va da acordul pentru această soluţie. "Urmează ca propunerea celor de la DAPT să intre în analiza comisiilor de specialitate ale CLM şi apoi în dezbaterea consilierilor locali municipali, care vor avea cuvântul final în această problemă. Cert este că trebuie făcut ceva să se schimbe lucrurile în bine în zona pieţelor", a punctat Necula.
De menţionat este că previziunile DAPT legate de activitatea viitoarei societăţi în următorii ani sunt optimiste, în sensul că unitatea devine plătitor la bugetul local prin impozitul pe investiţiile fixe, de natura clădirilor, pe lângă redevenţa de administrare anuală către CLM. În plus, se preconizează încă din acest an obţinerea unui profit, context în care societatea devine plătitor de impozit pe profit la bugetul consolidat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro