Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Diplomaţia românească îşi propune o politică regională ambiţioasă

Ministrul de Externe a schiţat câteva dintre provocările cu care se confruntă diplomaţia României, înaintea reuniunii anuale care va avea loc la Bucureşti din 29 august până la 1 septembrie.
"Paradigma atlantistă în care am funcţionat din '95 încoace e în plină mutaţie", a spus ministrul Teodor Baconschi, întrebat care este chestiunea de politică externă în care România are de luat decizia cea mai grea. "Deci tentaţia izolaţionismului e vizibilă în politica externă americană, UE nu a reuşit încă să-şi articuleze o politică de securitate colectivă funcţională, bugetele militare au scăzut. În acelaşi timp, Rusia s-a redresat economic şi duce o politică de vecinătate şi o politică globală mult mai ofensivă - acestea sunt datele mari, coordonatele în care ne mişcăm şi la care trebuie să ne adaptăm, pentru că resetarea relaţiei SUA-Rusia este un fapt geopolitic major", a explicat ministrul de externe.
Şeful diplomaţiei a menţionat în context importanţa finalizării negocierilor cu SUA pe tema scutului antirachetă. "Am avansat prin încheierea negocierilor dedicate scutului antirachetă într-un nou stadiu al relaţiei noastre cu partenerii noştri americani şi considerăm că baza de la Deveselu va fi o contribuţie românească la viitorul scut antirachetă asumat de NATO conform deciziilor de la Lisabona", a spus Teodor Baconschi.
El a mai notat că procesul de extindere a UE s-a încetinit, însă România continuă să susţină includerea de noi membri în clubul comunitar şi s-a referit atât la ţările din Parteneriatul Estic, cât şi la statele din Balcanii de Vest sau Turcia.
Categorie articol: 

Comentarii