Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Din nou, in groapa cu lei

Toate tunurile pe Basescu. Si, la umbra zgomotelor Marelui Razboi, se duc micile batalii: o lovitura scurta a fost suficienta pentru ministrul de Externe, in vreme ce, pentru doamna Justitiei e nevoie de o ambuscada ceva mai serioasa. Opozitia pare ca a renascut. PSD-ul s-a intors la Bunicuta care-i deseneaza din nou schemele de lupta, asa cum, ingaduitori, marii antrenori de fotbal dau indicatii pretioase pustilor nesatui sa se viseze Hagi sau Maradona. Ori Titulescu, dupa caz.
De cind presedintele a rostit discursul de condamnare a comunismului in groapa cu lei a Parlamentului, unde huliganii PRM si-au dat arama pe fata, politica romaneasca s-a inscris intr-o logica noua. Cind a parasit Camera Deputatilor in huiduielile gastii lui Vadim, presedintele a lasat un lucru neincheiat, iar adversarii sai au inteles ca afurisitul de Basescu nu este invincibil si ca nimic nu este prea mult pentru a zdruncina imaginea unui presedinte. Poti agresa intelectuali si-i poti ameninta cu aruncarea de la balcon, ca nimeni nu se sinchiseste, poti fluiera si agita pancarde, ca nimeni nu te va acuza ca ti-ai incalcat nu stiu ce atributii. De partea cealalta, presedintele ar fi bine sa nu propuna DNA-ului sa puna mina pe "baietii destepti" - ar fi o grava incalcare a Constitutiei. Actionind sub forma personajului colectiv, camuflat intr-o alianta nedeclarata PSD-PRM-PC, vei scapa de o eventuala pedeapsa a electoratului, care prefera tinte clare si nu fantome gigant cu zeci de voci. Opozitia s-a trezit, intr-adevar, iar lucrul asta s-a intimplat intr-un moment cum nu se putea mai delicat pentru Basescu, ramas fara aliati pe scena politica. Cind a aprins fitilul biletelului, presedintele nu se astepta la o asemenea desfasurare de forte, nu se gindea la un razboi pe atitea fronturi.
Ei bine, acum, ca intr-o poveste mitica, presedintele va trebui sa se intoarca la lupta pe care nu a cistigat-o si sa vorbeasca zecilor de adversari. In fond, discursul sau de miine, din plenul Parlamentului, ar putea sa linisteasa apele din politica romaneasca sau ar putea, din contra, sa le tulbure definitiv, ducind razboiul la apogeu. Intors in groapa cu lei, Basescu are ocazia sa-si arate nu numai instinctul de animal politic, instict care nu l-a inselat pina acum, cit mai ales strategia de om politic responsabil, lucru despre care multi spun ca-i lipseste.
Categorie articol: 

Comentarii