Mergi la conţinutul principal

Din nou contre pentru un WC! De această dată la Căminul Cultural Dudești

* amenajarea unei toalete în Căminul Cultural al comunei Dudești prin cofinanțare de la CJ Brăila a stârnit contre în rândul consilierilor * PND-istul Cătălin Iordache a atras atenția că nicăieri nu se specifică dimensiunea viitoarei construcții, dar proiectul a fost aprobat chiar și așa * la rândul său, consilierul Marian Căpățînă (membru Pro România) a criticat oportunitatea unora dintre proiectele propuse pentru cofinanțare, specificând că ar vrea să aibă întâietate cele privind atragerea de fonduri europene, nu toaletele, acoperișurile, sediile și garajele

 

 

Tensiuni în ședința extraordinară de ieri a Consiliului Județean Brăila în care au fost supuse dezbaterii o serie de proiecte privind acordarea de cofinanțări pentru investițiile propuse de primarii de comune. Pe scurt, comuna Dudești a venit cu cereri de finanțare pentru trei proiecte: amenajarea unui grup sanitar la Căminul Cultural, refacerea acoperișului dispensarului și amenajarea unu sediu pentru baza sportivă. Comuna Râmnicelu a cerut bani pentru igienizare, învelitoare nouă și reabilitarea instalației termice și centralei termice la Primărie, Comuna Tichilești pentru lucrări de îmbrăcare asfaltică - platformă curte interioară a Primăriei, precum și construirea unui garaj. De asemenea, comuna Cireșu pentru reabilitare și modernizare sistem iluminat public stradal. Interesant de precizat este că, potrivit raportului proiectului propus spre cofinanțare de primarul comunei Dudești, PSD-istul Marian Bocănel, grupul sanitar al Căminului Cultural se ridică la o valoare totală de 76.111 lei cu TVA. Sumă la care CJ Brăila s-a angajat să cofinanțeze 60%. Adică 45.666 lei, în timp ce Primăria Dudești - 30.444 lei cu TVA. Un preț similar are de altfel și refacerea acoperișului dispensarului - 74.552 lei cu TVA din partea CJ și 49,701 lei cu TVA - comuna Dudești.

Dar dincolo de prețuri, consilierul județean PND Cătălin Iordache a dorit să atragă atenția că în cadrul unora dintre proiecte nu se specifică lucruri esențiale cum ar fi dimensiunea construcției. Spre exemplu, la grupul sanitar de la Dudești, acesta a subliniat că nu se spune câți metri pătrați va avea și a cerut lămuriri. Cum primarul nu era prezent în sală, și cum din partea direcției tehnice a CJ Brăila s-a ridicat din umeri, iar președintele Consiliului Județean, Francisk Chiriac a precizat că nu știe despre câți membri pătrați este vorba, “spiritele s-au încins”.

“Domnule președinte, am citit cu mare atenție ceea ce este scris acolo, dar nu scrie câți metri pătrați are toaleta respectivă. Câți metri pătrați are? A, nu știți? Dar cine a făcut propunerea asta? Propunerea de hotărâre, cine a făcut-o? Dumneavoastră. Domnule președinte, uitați care e treaba! Spuneți-mi, vă rog, câți metri pătrați are toaleta! Domnule președinte, încălcați regulamentul și pe lângă faptul că nu aveți bun simț încălcați și legea”, a declarat Iordache.

Chiriac a afirmat că nu are de unde să știe câți metri pătrați va avea grupul sanitar și că nici nu i se pare o informație importantă. A supus proiectul la vot, iar Iordache și liberalul Ovidiu Nechita au afirmat că nu participă la vot, în condițiile în care nu s-au dat explicațiile cerute.

 

Nici reprezentantul Pro România nu mai vrea proiecte neimportante

 

Despre oportunitatea proiectelor venite spre cofinanțare din partea primarilor de comune și orașe, a comentat și consilierul județean Marian Căpățînă (membru Pro România). Acesta a afirmat că va vota toate proiectele, însă cu precizarea că vrea ca regulamentul de acordare a cofinanțărilor din partea CJ să se modifice, astfel încât din 2020 să nu se mai aloce bani decât pentru proiecte care vizează atragerea de fonduri europene, nu de tipul amenajări de toalete, acoperiș sau garaje.

“Stimați colegi, cred că nu aceasta este menirea Cosiliului Județean. Menirea este aceea de a dezvolta acest județ. Dacă acum voi vota în numele Pro România aceste proiecte de hotărâri, pentru la anul, îmi doresc din tot sufletul ca regulamentul de cofinanțare pe care îl vom supune dezbaterii și votului colegilor noștri, să vizeze numai cofinanțări realizate în parteneriate cu UAT-uri ale județului Brăila, ca parte de susținere a cofinanțărilor din proiectele europene”, a declarat Căpățînă.

Sursa citată a mai precizat că întâietate trebuie să aibă și proiectele care oferă facilități investitorilor și creează locuri de muncă, având în vedere poziția șubredă a județului nostru din perspectivă economică.

La ședință au fost prezenți 30 de consilieri județeni. Au lipsit PNL-iștii Laurențiu Chiru, Vasile Constantin Varga (motivat) și Alexandru Dănăilă (nemotivat). Precizăm că imediat după ședință, Francisk Chiriac a susținut o conferință de presă în care a anunțat că are de gând să sancționeze de acum toate atacurile care i se vor aduce în mod public de către consilierii județeni și că își va schimba strategia de la o poziție defensivă la una ofensivă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro