Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Din «cel mai important post de comisar european», cum anunţa Ponta, îl primim pe cel mai slab

Corina Creţu ar urma să devină doar comisar european pentru ajutor umanitar, în echipa condusă de Jean Claude Juncker, conform Euractiv. Conform sursei citate, România, care a făcut lobby pentru menţinerea portofoliului agriculturii, este posibil să obţină postul de comisar european pentru ajutor umanitar pentru Corina Creţu.
În lista publicată de Euractiv, din partea României sunt trecute cu semnul întrebării ambele propuneri pentru postul de comisar, Dacian Cioloş şi Corina Creţu.

Cu ce se lăuda Ponta cu o zi înainte

Premierul Victor Ponta declara, miercuri, că, în urma unor negocieri lungi şi complicate a obţinut pentru România portofoliul Dezvoltării regionale, "cel mai important portofoliu din CE" pentru ţara noastră.
"În urma unor negocieri extrem de lungi şi extrem de complicate, în condiţiile în care România nu putea să păstreze agricultura, pentru că nicio ţară nu-şi va păstra portofoliul avut anterior, eu am obţinut pentru România, nu pentru Guvernul României, nu pentru un român, am obţinut pentru România cel mai important portofoliu din CE pentru noi - sigur, alte ţări au alte opţiuni - dar Dezvoltarea regională înseamnă toate fondurile, programele de coeziune şi structurale în perioada 2014-2019", a spus Ponta.
Preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a decis ca din cei doi candidaţi ai României pentru un post de comisar să aibă discuţii doar cu europarlamentarul PSD Corina Creţu, chiar dacă prima opţiune a Bucureştiului a fost pentru Dacian Cioloş, potrivit unui surse europene.

Mai sunt totuşi şanse

Varianta cu portofoliile obţinută de Euractiv este datată 2 septembrie. Publicaţia notează că nu este vorba de versiunea finală şi că vor mai fi făcute modificări, în funcţie de discuţiile pe care le poartă Juncker cu candidaţii din toate cele 28 de state membre. În plus, potrivit uzanţelor vor exista negocieri în special între socialişti şi populari în vederea unei distribuiri echilibrate a portofoliilor.

PNL: Ponta încearcă să scape de vină pentru un posibil eşec la CE

Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, îl acuză pe premierul Victor Ponta că a folosit un "limbaj suburban" în privinţa liderilor ACL, atitudinea sa punând sub semnul întrebării succesul real al negocierilor pentru un portofoliu important în Comisia Europeană alocat României.
PNL arată că "este complet falsă propaganda PSD că opoziţia nu susţine propunerea României pentru un post de comisar European".
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că Vasile Blaga şi Klaus Iohannis sunt "Păcală şi Tândală ai politicii româneşti", sunt "politruci, penibili şi iresponsabili", atacul premierului fiind cauzat de poziţia acestora faţă de nominalizarea pentru postul de comisar european.
"Ceea ce noi contestăm în problema nominalizărilor făcute de Guvern ţine de nerespectarea unei proceduri legale, fără a discuta despre persoane. Rolul acestei proceduri, care presupune audierea persoanelor desemnate de Guvern pentru posturile de la nivelul Comisiei Europene, este tocmai acela de a verifica în ce măsură un candidat este potrivit pentru un anumit portofoliu sau pentru un altul. Îi reamintesc domnului Ponta că PNL a susţinut întotdeauna, în Parlamentul European, poziţii favorabile României, fără să ducă polemica internă la Bruxelles. De altfel, chiar Corina Creţu a beneficiat inclusiv de votul europarlamentarilor noştri pentru funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European, deşi, la momentul respectiv, eurodeputaţii PSD au votat împotriva Adinei Vălean ca vicepreşedinte al PE, gest incalificabil", afirmă Alina Gorghiu.
Purtătorul de cuvânt al PNL precizează că atitudinea lui Victor Ponta ar denota faptul că se pregăteşte pentru un eşec în privinţa negocierilor purtate cu oficialii europeni.

A minţit Ponta?

"Nu pot să nu mă întreb dacă, prin ieşirea publică de ieri, Victor Ponta nu se pregăteşte de fapt pentru un eşec şi încearcă să scape de propria sa vină. În lumina informaţiilor apărute deja în presă privind portofoliul pe care l-ar putea obţine România, care sper să nu se confirme, am putea trage concluzia că Victor Ponta s-a bătut inutil cu pumnul în piept că a făcut cele mai bune negocieri în numele României", a mai susţinut Gorghiu.
Liderii ACL Vasile Blaga şi Klaus Iohannis au trimis, miercuri, o scrisoare preşedintelui ales al CE, Jean-Claude Juncker, şi liderului PPE, Joseph Daul, că nominalizarea Corinei Creţu pentru funcţia de comisar european s-a făcut prin încălcarea legii, întrucât aceasta nu a fost audiată în Parlament.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii