Mergi la conţinutul principal

Dilema de la Judeţean: «Mai folosim sau nu produsele de la Hexi Pharma?»

Scandalul dezinfectanţilor diluaţi, care ar fi dus la declanşarea unor infecţii nozocomiale la nivelul spitalului de arşi taman în perioada în care acolo se aflau internate victime din clubul bucureştean "Colectiv", continuă să dea fiori şi autorităţilor, dar şi publicului larg.
Potrivit informaţiilor făcute publice de Ministerul Sănătăţii, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila nu se află pe lista unităţilor care ar fi folosit cele două substanţe diluate sub limita admisă de la Hexi Pharma. Totuşi, de la compania respectivă, SJU a achiziţionat mai multe substanţe, dezinfectanţi cărora, înainte de Paşti, li s-au făcut probele, iar rezultatele au fost negative.
"Noi am făcut probe pentru cele cinci substanţe folosite, acelea pentru tegumente şi pavimente, am analizat de trei ori acele substanţe şi după câte 48 de ore de incubaţie în laboratorul Medcenter - noi n-avem laborator -, rezultatele au fost negative, în sensul că nu au dezvoltat bacterii, sunt bune pentru utilizare. E drept, nu avem acele două substanţe, dar nu-i niciun merit, e o întâmplare. Problema e că, până acum, nu ne-a spus nimeni dacă mai folosim sau nu produsele respective, de la firma în cauză, iar noi avem în magazie produse, inclusiv de la Hexi Pharma, pentru doar o lună şi... suntem în dilemă", ne-a declarat dr. Mihail Iugulescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.
Cert este că, de la Brăila, pe lista emisă de Ministerul Sănătăţii, aceea cu unităţile care folosesc dezinfectanţi diluaţi există doar Spitalul de Paliaţie de pe Griviţei, numai că aici nu s-a pus până acum problema izbucnirii unor epidemii intraspitaliceşti, fiind o unitate în care sunt îngrijiţi bătrâni neputincioşi.
Mai degrabă în SJU au fost probleme, căci au fost depistate, până acum, numai în 2016, 12 infecţii nozocomiale, ce-i drept că fără decese şi victime colaterale. În 2015, la Brăila s-au înregistrat 44 de asemenea cazuri, după cum ne-a informat Direcţia de Sănătate Publică.

Biocidele, verificate şi de Direcţia de Sănătate Publică

Potrivit unui comunicat formulat de către Direcţia de Sănătate Publică, periodic, biocidele folosite în spitalele din Brăila sunt verificate şi de către inspectorii DSP. Şi, conform DSP, nu s-a înregistrat, la Brăila, în ultimii trei ani, niciun caz de pioceanic. Fapt liniştitor, dacă ar fi să luăm în calcul faptul că pioceanicul este unul dintre cei mai periculoşi bacili care se dezvoltă în spitale, trăieşte chiar şi-n varul de pe pereţi şi provoacă nişte infecţii ce pot duce la deces în cazul în care acţionează în secţii de arşi, cu pacienţi care au plăgi deschise.
Astfel, din comunicatul DSP reiese că biocitele verificate n-ar fi fost cu probleme, iar infecţiile nozocomiale s-au înscris în parametrii normali, în sensul că n-ar fi depăşit cifrele din anii precedenţi.
"Acum, ce să vă spun?! Că se consideră a fi infecţie nozocomială şi o simplă inflamare a unei plăgi într-o secţie cu risc?! Bine că nu am avut şi nu avem infecţii intraspitaliceşti din acelea periculoase, care să ducă la victime!", a mai spus dr. Mihail Iugulescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.

SRI ştia şi a informat

În contextul acestui scandalul, ieri, SRI a anunţat că în ultimii 5 ani a trimis aproximativ 100 de informări pe tema disfuncţionalităţilor din sistemul public de sănătate, unele dintre acestea fiind legate în mod direct de fenomenul infecţiilor nosocomiale intraspitaliceşti şi a informat toţi decidenţii legali despre vulnerabilităţile sistemului. Informări s-au făcut inclusiv către oficialii din toate judeţele, inclusiv către preşedinţii CJ-urilor. La Brăila însă, conducerea CJ infirmă.
"Nu. Niciodată n-am primit informaţii cu privire la dezinfectanţii sau infecţiile din spitale", ne-a declarat Viorel Mortu, vicepreşedinte CJ Brăila, care, de altfel, timp de aproape un an, a asigurat şi interimatul în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro