Mergi la conţinutul principal

Dificultate medie la proba de matematica a Testelor Nationale

Elevii de clasa a VIII-a au sustinut, ieri, cea de-a doua proba a Testelor Nationale, la matematica. Din cele 100 de subiecte cunoscute, varianta extrasa pentru aceasta proba a fost cea cu numarul 56. La fel ca si in prima zi, candidatii au intrat in sali avind asupra lor cartea de identitate si legitimatia de concurs, iar pe linga acestea, elevilor li s-a permis sa aiba si cu cite un compas, un creion, o rigla si un raportor, cu conditia sa nu fie inscriptionate cu formule matematice. In ceea ce priveste prezenta la examen, dintre cei 2.544 de elevi inscrisi la Testele Nationale, au sustinut proba a doua 2.507 elevi, adica au lipsit 37 de candidati, cu trei mai multi decit la proba de limba romana. Examenul a inceput in jurul orei 9.25, ceva mai repede decit cel la limba si literatura romana, asta si pentru ca varianta la matematica a fost incadrata pe o singura pagina, fata de cea la limba romana, care era imprimata fata-verso. In acest fel, timpul de multiplicare s-a redus la jumatate, iar elevii nu au mai avut mult de asteptat in sali pina sa inceapa rezolvarea subiectelor.
Diferenta dintre subiectele la matematica din anii trecuti si cele de anul acesta este ca cele din urma nu au mai avut reprezentate desenele la geometrie, elevii trebuind sa aloce ceva timp pentru realizarea lor. Dupa cum se astepta toata lumea, primele doua puncte au fost mai usoare. La subiectul numarul 1, ei aveau de scris rezultatele corecte la cele 8 subpuncte, toate fiind notiuni, asa-zis, de baza: divizor comun, transformari si elemente de geometrie. Pentru rezolvarea corecta a tuturor exercitiilor, elevii pot primi 32 de puncte. La subiectul al doilea, deja treapta de dificultate a crescut, elevii avind de efectuat calcule pentru a gasi raspunsul corect la cele 4 subpuncte. La fiecare subpunct, elevii aveau de ales intre 4 variante. Unii au mers la noroc si au incercuit raspunsurile pe ghicite, altii au rezolvat exercitiile in scris. Pe baza de noroc sau nu, aici elevii pot bifa 12 puncte. Ultimul subiect a fost si cel mai dificil. Pentru rezolvarea problemelor, candidatii au avut de facut mai multe calcule care necesitau si aplicarea unor formule matematice. Pentru cele trei exercitii rezolvate corect, elevul poate primi 46 de puncte. Fiecare lucrare va primi 10 puncte din oficiu. Presedintele comisiei judetene a Testelor Nationale, prof. Lucica Visalon, a specificat ca varianta extrasa nu ridica dificultati deosebite. "Subiectele au avut, totusi, un anume grad de dificultate, mai ales pentru cei care se lupta pentru obtinerea notei 5.00. La primele doua parti, cele care, in general, pot asigura cu usurinta nota de trecere, unele subpuncte pot crea probleme elevilor, in sensul ca solicita ceva mai multe cunostinte de matematica. Cu toate acestea, speram ca, anul acesta, vom obtine cit mai putine note sub 5.00", a adaugat prof. Lucica Visalon.

Pareri impartite in rindul elevilor

Atmosfera incinsa, ieri, dupa examen. Parerile elevilor in ceea ce priveste gradul de dificultate al subiectelor la matematica sint impartite. Daca unii dintre elevi au spus ca subiectele au fost foarte usoare, si ca se asteapta sa ia nota mare, altii au fost de parere ca subiectele la romana au fost mai usoare, iar proba la matematica le-a dat ceva bataie de cap.
"Am inceput examenul la 9.30. A fost usor, subiecte usoare, ne asteptam la mult mai greu. Sint alte variante mult mai dificile, chiar nu ne asteptam sa fie asa usor. O sa luam note destul de mari", a fost parerea unui elev de la Scoala nr. 23 "Mihai Eminescu". "La mate nu au fost subiecte dificile, totusi romana este mai apropiata de mine, m-am descurcat mai bine. La limba romana mi s-a parut mai usor decit la matematica. La romana ma astept sa iau 9.50, iar la matematica nota 9", ne-a spus Teodora Faighel, de la Scoala "Mihai Eminescu". La fel de usor i s-a parut si elevei Maria Conache, de la aceeasi scoala: "La mate mi s-a parut usor, la romana a fost mai greu. Ma astept sa iau nota 8.50 la limba romana iar la matematica nota 10, a fost mult mai usor". "Subiectele la matematica nu au fost nici prea grele, nici prea usoare, au fost potrivite. Ma astept la nota 6, mai jos nu cred. La romana mi s-au parut usoare, cel putin mie", ne-a marturisit Daniela Tipaila de la Tcoala "Ion Creanga". Cam de aceeasi parere a fost si Daniel Cojocaru, tot de la Scoala "Ion Creanga". "La mate nu au fost nici usoare, nici grele. Nu stiu ce nota o sa iau, depinde de cum se face corectarea. Am facut asa si asa din subiecte, sper sa iau nota de trecere. La romana mi s-a parut mai dificil la inceput, dar pe urma am vazut ca e usor, la mate asa si asa", a spus el.
Alaturi de elevi se aflau si zeci de parinti care erau mult mai emotionati decit odraslele lor. Unii, cunoscatori in domeniul matematicii, urmareau punct cu punct subiectele de pe foaia de examen si incercau sa dea o nota aproximativa. Elevii raspundeau mai cu jumatate de gura atunci cind stiau ca nu au obtinut rezultatul care trebuie si se bucurau cind vedeau ca la unele puncte au dat raspunsul corect. "Hai mai, ma chinui cu tine. Dupa cit ai facut nu cred ca iei nota 5. Sa vezi ce iti fac", vocifera un parinte nemultumit.
Astazi, are loc ultima proba din seria Testelor Nationale, la alegere, intre istoria romanilor sau geografia Romaniei. Prima afisare a rezultatelor are ca termen data de 24 iunie, pana la ora 16.00. In aceeasi zi, intre orele 16.00 si 20.00, cei nemultumuti vor putea depune contestatiile. Rezolvarea acestora este prevazuta in perioada 25 - 27 iunie, iar afisarea rezultatelor finale, in data de 28 iunie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro