Mergi la conţinutul principal

Dictionar de ginduri

REALISM 4. Cum imi propun sa inchei aici cu contributia lui Lukács la intelegerea realismului din perioada lui clasic-franceza, am sa mai amintesc doar modul in care criticul marxist intelege importanta ideologiei pentru opera unui scriitor. In acelasi articol pe care l-am mentionat saptamina trecuta, "Naratiune sau descriere", Lukács pune o mare importanta pe maniera in care sistemul ideologic al unui scriitor influenteaza capacitatea acestuia de a intelege realitatea. Desi nu foarte complicata, aceasta idee are, cred eu, nevoie de o explicatie suplimentara si anume cu privire la conceptul de ideologie. In primul rind, e bine sa facem distinctia, mai ales pentru cei obisnuiti cu ideea de ideologie in context negativ (de exemplu, nazism, comunism, totalitarism), intre ideologie ca sistem de idei impus cu forta unei mase de indivizi si ideologie ca simpla formula prin care fiecare dintre noi intelege realitatea inconjuratoare sau pe sine insusi/insasi ca individ in lume. Fiecare dintre noi are o ideologie, si folosesc aici conceptul de ideologie asa cum a fost el inteles de Louis Althusser, in a sa "Ideologie si aparate statale ideologice" (1965), si anume ca parte a ceea ce Marx numea suprastructura, la care Althusser adauga conceptul de ?subconstient? din psihanaliza lui Freud si Lacan. In acest fel, ideologia devine ceea ce am spus mai sus, ?relatia? fiecarui dintre noi cu realitatea inconjuratoare si modul in care intelegem aceea realitate prin prisma sistemului nostru propriu de idei. Consider ca odata facuta aceasta precizare, pozitia scriitorului lui Lukács devine mult mai clara. Scriitorul este acela care poate oferi un punct de vedere original, neobisnuit si la care cititorul al carui ochi nu este ?antrenat ideologic? sa vada anumite aspecte ale realitatii, nu are acces. Ca marxist, Lukács, sustine ca ceea ce ?vede? scriitorul sint relatiile sociale care se stabilesc prin fire invizibile in societatea umana, dialectica din spatele ei. Scriitorul, spune Lukács ?trebuie sa vada lumea in dinamica ei contradictorie...?.
Valoarea unui scriitor consta in abilitatea lui de a se pozitiona intr-o zona ideologica de unde are acces la ?totalitatea realitatii?. Fara o asemenea pozitie, un scriitor, considera Lukács, nu poate nici descrie, si nici nara (daca va amintiti diferentele dintre cele doua concepte de saptamina trecuta). ?Importanta ideologiei este aceea ca ofera posibilitatea de a vedea contradictiile vietii intr-un context fructuos, ordonat - o capacitate de baza pentru a te simti si gindi bine, si, prin extensie, pentru a scrie bine. Cind un scriitor e izolat de bataliile vitale ale vietii si de diverse alte experiente in general, orisice chestiune ideologica din opera sa devine abstactie, indiferent daca abstractie pseudo-stiintifica, mistica sau fara relevanta cu privire la problemele vietii...?.
Scurta si foarte succinta mea incursiune in lumea critica a lui Lukács o inchei aici si ma voi intoarce la fenomenologie si la necesitatea stabilirii unei uniuni de idei intre naratiune si cititor, uniune pe care o anuntam la inceputul acestui eseu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro