Mergi la conţinutul principal

Diabetul, epidemia mută

Peste zece mii de brăileni suferă de diabet zaharat, o boală care le scade considerabil calitatea vieţii, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică. Statisticile arată că aproape 7,8% dintre români suferă de această maladie.
În acest an, campania "Ziua Mondială a Diabetului", promovată la nivel naţional de Ministerul Sănătăţii, are ca slogan "Diabetul - protejeaza viitorul". Specialiştii arată că diabetul este provocarea majoră de sănătate a secolului XXI. Conform statisticilor naţionale, în anul 2012 s-au înregistrat 33.528 cazuri noi de diabet. În judeţul Brăila, la momentul actual, sunt înregistrate 10.145 cazuri, din care 1.292 diabet zaharat tip 1 şi 8.853 diabet zaharat tip 2, potrivit statisticii DSP. Numărul este în creştere alarmantă în ultimii ani. Astfel, dacă în 2008 se înregistrau 6.232 bolnavi de diabet zaharat, în 2011 au fost 8.686 persoane cu această afecţiune. La programul naţional de diabet zaharat, suma pentru medicamente contractată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Brăila, pentru acest an, este de circa 5 milioane lei, la care se mai adaugă peste 585.000 lei, pentru materialele sanitare. "Campania din 2013 îşi doreşte să inspire şi să angajeze comunităţile locale în promovarea şi diseminarea mesajelor simple de educaţie şi prevenţie şi să angajeze activităţi cu puternic impact asupra publicului, vizând diabetul şi consecinţele acestuia pe termen lung", a precizat dr. Andreia Gavrilescu, purtător de cuvânt al DSP Brăila.

Prevenţie prin dietă şi sport

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună, caracterizată de distrugerea celulelor pancreatice producătoare de insulină, neputând fi prevenit. Se mai numeşte diabet insulino-dependent şi este diagnosticat cel mai frecvent la copii sau la adulţii tineri. Diabetul de tip 2 este caracterizat prin rezistenţa la insulină, fiind întâlnit cu o frecvenţă de 90%. Studiile de specialitate arată că menţinerea unei greutăţi în limite normale şi activitatea fizică moderată pot preveni apariţia diabetului de tip 2. Federaţia Internaţională de Diabet recomandă cel puţin 30 de minute de activitate fizică pe zi, cum ar fi plimbări, înot, ciclism sau dans, care reduc riscul de apariţie a diabetului tip 2 cu 35-40% .
Numărul persoanelor cu diabet este în creştere în toate ţările. Actualmente, în lume există 371 milioane de persoane cu diabet şi aproximativ 280 milioane cu risc major de a dezvolta această afecţiune. Până în anul 2030, numărul bolnavilor de diabet va creşte la 552 milioane. 80% dintre diabetici trăiesc în ţări slab sau mediu dezvoltate. Majoritatea persoanelor cu diabet au vârsta între 40 şi 59 de ani. În anul 2012 s-au înregistrat 4,8 milioane de decese datorate diabetului.

PDL Brăila derulează o acţiune de conştientizare a pericolului diabetului

Organizaţia de Femei a PDL Brăila derulează, astăzi, o acţiune de conştientizare a pericolului diabetului. Potrivit unui comunicat de presă al democrat liberalilor, acest demers se află deja la cea de-a patra ediţie. "Invităm joi, 14.11.2013, toţi brăilenii interesaţi să-şi testeze gratuit glicemia şi tensiunea arterială, la sediul PDL din Calea Călăraşilor, colţ cu Strada Tineretului, între orele 10:00 şi 17:00, participând astfel activ la lupta împotriva diabetului!", a declarat Reliana Bogdan, consilier judeţean PDL Brăila şi preşedinte al Organizaţiei de Femei. (Alexandru NECULA)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro