Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dezinfectarea spitalelor, pe contracte cu dedicaţie

Prezent la instalarea noului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, premierul Dacian Cioloş a declarat, referindu-se la dezinfectanţi, că au existat contracte cu „dedicaţie", iar caietele de sarcini erau „adaptate" la nivelul spitalelor cu anumite specificaţii pe care numai o firmă sau unele firme le puteau îndeplini. El a precizat că responsabilitatea sa şi a Guvernului este ca, atunci când există astfel de informaţii, ele să fie date organelor abilitate, care să continue cercetările şi să verifice veridicitatea sau nu a unor astfel de suspiciuni.
„Ceea ce noi putem să facem şi facem este modificarea cadrului legislativ pentru ca astfel de lucruri să nu mai fie posibile. (...) Eu cred că în maxim zece zile - două săptămâni Corpul de control va fi în măsură să îmi prezinte câteva prime elemente de raport ale controalelor care le-au făcut. Controalele vor continua. (...) Oricum vă asigur că toate elementele pe care le găsim nu doar că le vom trimite, atunci când este vorba de suspiciuni de fapte penale, le vom trimite la Parchet sau la DNA - ştiu că există deja anumite informaţii care au fost trimise tocmai pentru a nu pierde timpul -, dar le vom face şi publice imediat ce rapoartele vor fi finalizate", a spus premierul.
Şeful Guvernului a afirmat că s-ar putea reveni la achiziţii centralizate şi la caiete de sarcini standardizate. „A fost o vreme când mai multe produse erau achiziţionate de Unitatea de Achiziţii Centralizate de la minister. Am observat că, în ultimii ani, multe din aceste atribuţii au fost suprimate şi au fost returnate spre spitale. O să revenim la achiziţii centralizate sau la astfel de caiete de sarcini standardizate", a spus Dacian Cioloş.
Prim-ministrul a precizat că vor continua verificările şi pentru alte tipuri de produse. Potrivit lui Cioloş, săptămâna aceasta vor fi adoptate ordine de ministru şi hotărâri de Guvern care vizează intrarea pe piaţă şi menţinerea pe piaţă a biocidelor. El a menţionat că un alt pachet de măsuri vizează dezinfecţiile în spitale, cu proceduri şi norme de respectat, dar şi cu măsuri de control al implementării acestor norme.

 
Categorie articol: 

Comentarii