Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dezincriminarea abuzului în serviciu leagă de mâini procurorii DNA

Dezincriminarea abuzului în serviciu ar face imposibilă recuperarea prejudiciilor produse prin săvârşirea acestei infracţiuni şi a căror valoare s-a ridicat, anul trecut, la 620 de milioane de euro, susţine procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. „Anul trecut, în rechizitoriile făcute de DNA, valoarea prejudiciilor cauzate statului prin comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu a fost de 620 de milioane de euro. (...) Sunt bani care, de fapt, trebuie restituiţi statului român, dar dacă această infracţiune va fi dezincriminată, statul român îşi ia adio de la cei 620 de milioane de euro, pentru că nu-i mai poate recupera. Deci, în mod direct vor fi afectaţi cetăţenii, prin faptul că statul va pierde această sumă enormă de bani", a declarat Kovesi, la Digi 24.
Ea a mai spus că, în prezent, peste 40% dintre dosarele investigate de procurorii anticorupţie se referă la infracţiunea de abuz în serviciu. „Astăzi în DNA avem peste 7.200 de dosare. Peste 3.100 de dosare au ca obiect infracţiuni de abuz în serviciu. Deci, 42% din activitatea DNA de astăzi se bazează pe investigarea unor fapte de abuz în serviciu. Dacă această infracţiune va fi dezincriminată, vom ajunge în situaţia în care procurorii vor face mai mult o chestiune administrativă, de a închide aceste dosare. Dar consecinţa cea mai gravă, din punctul meu de vedere, vine atunci când vorbim de urmarea care se întâmplă în aceste situaţii, şi anume de prejudiciile care sunt create", a precizat şefa DNA.
O decizie finală privind sesizarea de neconstituţionalitate a articolului din Codul Penal care defineşte abuzul în serviciu este aşteptată de la Curtea Constituţională pe 15 iunie. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată în mai multe dosare, printre care cele care o vizează pe fosta şefă a DIICOT Alina Bica, pe preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi pe fostul preşedinte al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.
Ieri, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a solicitat public procurorului şef al DNA, precum şi liderilor de opinie să înceteze presiunile asupra Curţii Constituţionale înaintea pronunţării cu privire la constituţionalitatea abuzului în serviciu reglementat de Legea 78/2000.

 
Categorie articol: 

Comentarii