Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dezbateri aprinse în Parlament pe marginea votului asupra CA al BNR

Parlamentarii PDL şi cei ai opoziţiei au discutat joi în contradictoriu pe marginea modalităţii în care ar trebui votaţi membrii CA ai BNR şi a oportunităţii de a numi un om politic - Bogdan Olteanu - în funcţia de viceguvernator.

Dezbaterile au început cu intervenţia senatorului PDL Radu F Alexandru, care a venit în faţa plenului cu articole din ziare care reflectau reacţia negativă a opiniei publice la numirea unui politician în Consiliul de Administraţie al BNR.

"Vorbim de competenţă, vorbim de criterii de valoare ca singurul criteriu pentru ca cineva să poată accede într-un post, reclamăm un guvern de tehnocraţi, de specialişti pentru ieşirea din criză şi venim şi propunem în fruntea BNR un om lipsit de experienţă, de orice expertiză", a spus Radu F. Alexandru, referindu-se la liberlaul Bogdan Olteanu.

Afirmaţia sa a stârnit iritarea viceliderului grupului deputaţilor PSD, Aura Vasile. Social-democrata a susţinut că însuşi preşedintele Băsescu a spus că trebuie oferită o şansă tinerilor. "Aşa a zis preşedintele Băsescu, şi preşedintele cu premierul Boc au promovat numai tineri de mare capacitate care au făcut cinste Guvernului Boc", a spus ironic Aura Vasile, dând exemplul Elenei Udrea şi Monicăi Iacob Ridzi.

Şi deputatul PSD Vasile Bleotu, membru al Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, a ţinut să clarifice că forul din care face parte nu a primit niciodată din partea PNL propunerea ca Daniel Dăianu să fie viceguvernator, aşa cum a susţinut Crin Antonescu într-o emisiune televizată. Bleotu a precizat că vrea ca parlamentarii să fie informaţi şi să nu accepte un politician în fruntea BNR.

Liderul grupului deputaţilor PD-L, Mircea Toader, a invocat existenţa unui protocol încheiat între PSD, PNL, UDMR şi minorităţi, ca PD-L să aibă trei membri în CA şi a propus ca Bogdan Olteanu împreună cu Lucian Croitoru, propunerea făcută de PDL pentru postul de viceguvernator şi respinsă de Comisii, să fie votaţi pe un buletin separat. El a susţinut că PDL nu doreşte politizarea BNR. "Numele care va ieşi, şi eu sunt convins că nu vrem să politizăm BNR şi colegii noştri din PSD şi PNL nu ar accepta ca pentru prima oară să ducem un om politic în BNR, care a fost cea mai importantă instituţie de echilibru a României", a comentat deputatul. El a adăugat că propunerea PDL - Lucian Croitoru, care a fost respinsă, poate fi susţinută de democrat-liberali asemenea unui amendament respins în comisie. Un alt democrat-liberal a propus ca fiecare candidat din lista pentru CA să fie votat separat, aşa cum s-a întâmplat în Comisiile de buget.

Deputatul PSD Valeriu Zgonea a susţinut că întreaga listă ar trebui votată în bloc, prin vot secret cu bile, arătând că, potrivit raportului Comisiilor reunite de buget, au fost stabilite atât oamenii, cât şi funcţiile aferente acestora din Consiliul de Administraţie al BNR. El l-a criticat pe liderul PDL Mircea Toader că a refuzat să semneze partea din raport referitoare la funcţiile atribuite persoanelor selectate.

Senatorul UDMR Verestoy Atilla a anunţat că Uniunea este de acord cu lista pentru CA şi că va vota favorabil, iar Marton Arpad a anunţat că formaţiunea se raliează la propunerea de a se vota secret cu bile. În final, preşedintele de şedinţă Ioan Oltean a supus la vot prima propunere, de vot cu bile, care a fost adoptată cu 169 voturi favorabile şi 114 "împotrivă".

Plenul celor două Camere ale Parlamentului a validat joi, cu 251de voturi pentru şi 42 de voturi împotrivă, conducerea Băncii Naţionale a României pe un mandat de 5 ani, avându-l în funcţia de preşedinte al BNR şi guvernator pe Mugur Isărescu.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii