Mergi la conţinutul principal

Dezbatere publica pe tema mansardarii imobilelor

Supraetajarea si mansardarea imobilelor va fi realizata cu aprobarea a doua treimi dintre membrii asociatiei de proprietari si cu acordul tuturor proprietarilor apartamentelor de la ultimul etaj, potrivit unui proiect MDLPL pentru modificarea legii asociatiilor de proprietari.
Propunerea de modificare a Legii 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari apartine Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) si are in vedere ca lucrarile de supraetajare si/sau mansardare a unui imobil sa se realizeze de catre asociatia de proprietari, daca decizia este aprobata de doua treimi dintre membrii asociatiei si de toti proprietarii locuintelor aflate la ultimul etaj al imobilului.
Modificarea legislativa este necesara pentru a permite realizarea de lucrari de reabilitare si mansardare a blocurilor de locuinte si reglementeaza decizia de initiere a lucrarilor, precum si instrainarea cotei parti indivize aferenta proprietatilor individuale din terasa blocului.
Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, prevederile referitoare la decizia asociatiei de proprietari de a initia lucrari de reabilitare termica si mansardare "nu sint suficient de explicite", acest lucru impiedicind "o implicare in program a anumitor asociatii de proprietari".
Intrucit realizarea mansardarii nu se face de catre asociatia de proprietari, iar spatiile de locuit construite astfel nu devin proprietate a asociatiei, modificarea legislatiei permite reglementarea situatiei proprietatii terasei pe care se va construi mansarda si care, potrivit statutului asociatiei de proprietari, revine tuturor proprietarilor de locuinte din bloc, in cote parti indivize.
Legea 230/2007 stabileste si faptul ca proprietarii sint obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, iar pentru cladirile afectate de seisme, acestia trebuie sa ia masuri urgente pentru consolidare, cu sprijinul autoritatilor competente.
De asemenea, prin programul de reabilitare termica a blocurilor de locuinte si condominii, in conformitate cu prevederile OUG 187/2005, Guvernul pune la dispozitie resurse financiare importante pentru investitii in reabilitarea termica si asigurarea eficientei energetice a acestor imobile, finantarea cheltuielilor fiind asigurate in proportie de 34 la suta de la bugetul de stat, 33 la suta de la bugetele locale si 33 la suta din fondul de reparatii al asociatiilor de proprietari.
Proiectul legislativ se afla in dezbatere publica, pe site-ul MDLPL, pina in 14 august.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro