Mergi la conţinutul principal

Dezbatere cu scandal pe tema defrişării Pădurii Stejaru

Dezbaterea publică pe tema defrişării unei porţiuni însemnate din Pădurea Stejaru a fost amânată după ce, ieri, sala în care fuseseră programate discuţiile s-a dovedit prea mică pentru numărul mare de participanţi. După cum v-am mai informat, conform legii, de organizarea dezbaterii trebuie să se ocupe investitorul interesat să implementeze un anumit proiect. În cazul de faţă, este vorba despre un grup de investitori, reprezentat de brăileanul Gheorghe Periverzov, care intenţionează să scoată din fondul forestier 13 hectare din Pădurea Stejaru, în vederea construirii unui aşa-numit "Complex Sportiv şi Social". Înainte de a primi un aviz de mediu din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Brăila, acest proiect trebuie să fie supus unei dezbateri publice, în care toţi cetăţenii interesaţi să îşi poată exprima punctul de vedere. Gheorghe Periverzov a ţinut morţiş ca dezbaterea să fie ţinută într-o sală de şedinţe a Primăriei Chiscani, pe considerentul că Pădurea Stejaru se află pe teritoriul administrativ al comunei Chiscani. În ciuda faptului că mai multe organizaţii pentru protecţia mediului brăilene s-au opus acestei idei, argumentând că sala respectivă este neîncăpătoare, investitorii, reprezentaţi de Gheorghe Periverzov, au rămas fermi pe poziţie. Ciudată în acest caz este atitudinea Primăriei Chiscani şi mai ales a primarului acestei comune, Ion Crăciun. Astfel, pe de o parte Primăria a trimis Agenţiei de Mediu Brăila o adresă prin care anunţa că nu este în măsură să pună la dispoziţie o sală adecvată pentru derularea dezbaterii, dar pe de altă parte Periverzov a susţinut că primarul Ion Crăciun i-ar fi dat asigurări că sala desemnată este suficient de mare.

Ieri, s-a dovedit că sala în cauză a fost complet inadecvată scopului propus. De altfel, primarul Crăciun nici nu a fost prezent la întrunire, pentru a argumenta în vreun fel desemnarea respectivei săli.
"Nici măcar nu pot să încapă aici toţi cei interesaţi să îşi spună punctul de vedere. Este o bătaie de joc şi o lipsă de respect la adresa brăilenilor. Solicităm amânarea dezbaterii şi stabilirea unei săli corespunzătoare!", au strigat activiştii de mediu, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor statului, cum ar fi deputatul Marian Dragomir sau preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Brăila, Viorel Mortu. În momentul în care mai multe persoane venite să participe la dezbatere nu au mai avut efectiv loc în sală, fiind nevoite să stea pe holul clădirii, unii plecând pur şi simplu, activiştii de mediu, dar şi cei câţiva politicieni prezenţi au solicitat răspicat amânarea dezbaterii. Conducerea APM Brăila a luat notă de această solicitare şi a recunoscut că dezbaterea nu se poate derula în condiţii optime. În această situaţie s-a stabilit că acţiunea trebuie amânată pentru o dată ulterioară, fapt acceptat, până la urmă, şi de reprezentantul investitorilor, Gheorghe Periverzov.
Printre participanţi s-au aflat activiştii de mediu Dan Păun, reprezentantul asociaţiei "Green", Codruţa Nedelcu, reprezentanta asociaţiei "Arin", Constantin Teodorescu, unul dintre inţiatorii proiectului "Brăila - Capitală Culturală Europeană 2021", dar şi caricaturistul Costel Pătrăşcan - cel care a avut iniţiativa strângerii de semnături din partea brăilenilor ce se opun defrişării. O poziţie extrem de dură şi critică a avut şi profesorul univesitar Mihaela Picu, şefa Secţiei de Inginerie a Mediului din cadrul Facultăţii de Inginerie Brăila. Dintre politicieni, s-a remarcat deputatul Marian Dragomir, care a spus foarte răspicat că alegerea unei astfel de săli este "o bătaie de joc". De asemenea, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Brăila, Viorel Mortu, a fost prezent şi s-a declarat dezamăgit de condiţiile inadecvate în care a fost organizată dezbaterea. Preşedintele Mortu a dat asigurări că instituţia Consiliului Judeţean se va implica în asigurarea unei săli mai adecvate pentru o astfel de dezbatere. Totodată, Viorel Mortu a spus că, în mod normal, această dezbatere, care priveşte întreaga comunitate brăileană, ar trebui transmisă în direct de un post de televiziune local.
Au mai exprimat poziţii critice consilierul municipal Simona Drăghincescu şi consilierul judeţean Ovidiu Nechita. Consilierul municipal Nicu Niţă a fost prezent şi s-a declarat împotriva tăierii pădurii.

Investitori ascunşi

Cei prezenţi şi-au exprimat surprinderea că din grupul de investitori care intenţionează să taie o halcă din Pădurea Stejaru nu şi-a făcut apariţia la dezbatere decât Gheorghe Periverzov. "Ar trebui să vină cu toţii, să se arate la faţă ca să-i cunoască toată lumea!", s-a auzit din sală. Dacă investitorii nu au fost prezenţi, în schimb la dezbatere şi-a făcut apariţia un aşa-numit agent de pază, adus probabil de Periverzov, care nu a găsit altceva mai bun de făcut decât să încerce să îi îndepărteze pe ziariştii care nu mai aveau loc în sală, şi aşteptau pe hol. Întrebat cu ce drept îşi permite să facă acest lucru, individul a bătut în retragere.
După ce s-a stabilit că dezbaterea va fi amânată, Gheorghe Periverzov a declarat, imperturbabil, că nu există niciun motiv pentru care investiţia să nu meargă mai departe. Acesta a spus că va organiza o altă dezbatere, în vederea obţinerii avizului de mediu.
La întâlnirea de la Chiscani, Agenţia pentru Protecţia Mediului Brăila a fost reprezentată de directorul Ciprian Cuzmin şi de Mihaela Râşnoveanu, şefa Serviciului Reglementări. Aceasta a precizat că următoarea dezbatere va fi organizată într-un termen de 45 de zile. "În această perioadă, toţi cei interesaţi au posibilitatea legală de a depune la sediul agenţiei, în scris, comentarii sau puncte de vedere pe tema acestui subiect, care vor fi luate în considerare la emiterea avizului de mediu", a precizat Mihaela Râşnoveanu.
Conform procedurii, firma care a elaborat documentaţia pentru solicitarea avizului de mediu referitor la defrişarea unei porţiuni din Pădurea Stejaru, trebuie să răspundă la toate observaţiile, întrebările şi propunerile publicului, exprimate în cadrul dezbaterii publice sau în perioada premergătoare acesteia. În cazul de faţă, firma care a elaborat documentaţia pentru proiectul investitorilor reprezentaţi de Periverzov este "Danias" SRL Galaţi. După ce se ţine dezbaterea publică şi se va răspunde la toate observaţiile formulate de participanţi, o comisie din cadrul APM va analiza dosarul şi va lua o decizie referitoare la emiterea sau nu a autorizaţiei de mediu.
După cum se ştie, un grup de iniţiativă format din Valentin Chisoceanu, George Iurov, Elena Iurov (sora viceprimarului Alexandru Dănăilă, care între timp a plecat din România şi a renunţat la acest proiect n.n.), Costel Guruianu, Otilia Niţă, Leonard Mîrza, Laurenţia Mîrza, Cristian Niţă, Cristian Mîrza, Alexandra Periverzof, Virgil Voicu, Gina Chisoceanu, Ionel Stănilă, Gabriela Stănilă şi Mihai Periverzof a început demersuri, în 2011, pentru a scoate 13 ha din Pădurea Stejaru din fondul silvic, în aşa fel încât terenul respectiv să fie liber pentru construcţii. Respectivii investitori au declarat că vor defrişa efectiv doar 6 ha de pădure pentru construirea unui aşa-numit Ansamblu Social Sportiv "Dunărea", însă, odată scoasă din fondul silvic, întreaga suprafaţă de 13 ha va putea face mai devreme sau mai târziu obiectul defrişărilor.

Neconcordanţe privind ora de începere a dezbaterii

În ceea ce priveşte dezbaterea de ieri a apărut o neconcordanţă legată de ora la care aceasta fusese programată. Astfel, deşi mai mult timp s-a vehiculat ora 10.00, inclusiv pe petiţiile iniţiate de caricaturistul Costel Pătrăşcan, Agenţia pentru Protecţia Mediului a anunţat, luni, că de fapt ora anunţată a fost de la bun început 14.00. "E regretabil că datorită erorii domnului Păun (Dan Păun, preşedintele asociaţiei Green şi consilier municipal), - care a pus în circulaţie informaţia privind ora 10.00, în ediţia cotidianului Obiectiv de sâmbătă, 6 iunie - s-a creat o atmosferă de incertitudine şi neîncredere. Atât pe site-ul APM Brăila, pe prima pagină, cât şi în anunţurile de presă date de investitori, potrivit legii, cu 45 de zile înainte de dezbaterea publică, a fost precizată ora 14.00 (pe site-ul APM încă de pe 22 aprilie)", se arată într-un drept la replică semnat de Dumitru Bâja, purtătorul de cuvânt al APM Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro