Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dezavantaje

Ce ar scrie ziarele romanesti daca am fi in situatia englezilor? In cazul in care guvernul de la Bucuresti ar deschide granitele pentru popoarele din Est, s-ar umple paginile de campanii impotriva chinezilor, turcilor sau sudanezilor? I-am acuza de toate relele pe care le avem in tara deja? Daca am putea intra in pielea britanicilor, poate ca ar fi mai usor de inteles reticenta lor fata de "instalatorul roman". Dar cert este ca nici romanii nu renunta - si bine fac! - la ambitia de a avea o viata mai buna, iar ultimul bastion neatins inca in Europa este Regatul Marii Britanii. E drept ca deja sint zeci de mii de conationali acolo, insa prezenta lor pasnica acolo nu pare destul de convingatoare pentru autoritatile de la Londra. Poate ca, daca am mai cumpara vreo doua fregate vechi si ruginite la pret supraevaluat, situatia s-ar schimba.
Asa insa, ziarele lor isi continua nestingherite campania, marsind pe siguranta cetateanului si aratind nestingherite spre ispravile alor nostri prin tarile de pe continent. Iar de-astea sint destule, pentru ca - exact asa cum e in Romania - si in Vest sint mai vizibile faptele reprobabile decit cele bune. Si asta cu atit mai mult cu cit, uneori, situatia e atit de groasa incit unele tari decid sa-si trimita propriile echipe de anchetatori in Romania ca sa faca treaba celor de aici. Cum s-a intimplat asta-primavara, cind spaniolii au venit pe neasteptate sa se intereseze de apropiatii lui Cosmos si Belgianu din clanul Tanase, izgoniti demult din Braila, dar ajunsi cu treburi in Peninsula Iberica. De altfel, imagini de la o razie de proportii ce a maturat dintr-un foc zeci de indivizi dubiosi care terorizau locuitorii unui orasel din nordul Spaniei au fost reluate de mai multe ori, saptamina trecuta, pe canalele de stiri. Si, asa cum spuneam, ceea ce au facut cei luati pe sus de politisti iese cu mult mai mult in evidenta decit faptul ca, in acelasi timp, alte sute de mii de romani isi vad de treaba.
Acesta este handicapul cu care romanii de bunacredinta pleaca in Europa. Ei sint nevoiti, in numeroase cazuri, sa repare imaginea proasta lasata de aceia care au dat navala in Occident cu intentii deloc ortodoxe. Din nefericire, acestia din urma nu a trebuit sa dea socoteala pentru faptul ca, prin infractiunile savirsite, i-au afectat indirect si pe conationalii lor. Pe de alta parte, in nici o tara din lume nu exista asemenea prevederi in legislatie, ba, mai mult, la noi au fost sterse din Codul penal articolele privind defaimarea tarii si atingerea adusa autoritatii. Iar aceasta carenta ii va costa in continuare pe romanii care incearca sa-si cistige piinea afara in mod cinstit.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii