Mergi la conţinutul principal

Dezastrul lăsat de Dima Priceputu la Primăria Viziru, confirmat de Curtea de Conturi!

• un raport al Curţii de Conturi arată dezastrul din Primăria Viziru lăsat de omul PSD, Dima Priceputu • PSD-ul  a spus mereu că are profesionişti, dar dezastrul de la Viziru arată contrariul • prin 17 puncte constatatoare, Raportul arată cum administraţia PSD de la Primăria Viziru a încălcat legea pe bandă rulantă • sumele imputate sunt uriaşe, iar sancţiunea poate fi chiar pedeapsa cu închisoarea •

 

Prejudiciile cauzate de fostul primar, Dima Priceputu, însumează câteva miliarde de lei, bani publici, adică banii tuturor vizirenilor, iar toată lumea se întreabă dacă, şi în ce fel, se vor putea recupera aceşti bani. 

Auditul financiar asupra conturilor de execuţie bugetară din timpul administraţiei PSD a scos la iveală un fapt dramatic: în Primăria Viziru, banii vizirenilor s-au cheltuit după cum i-au tăiat capul pe social-democraţi. Curtea de Conturi a României, prin Camera de Conturi Brăila, a constatat că execuţia bugetară pe anul 2014 s-a făcut fără respectarea legislaţiei în vigoare, provocând prejudicii uriaşe statului. Dacă aceste prejudicii nu vor fi recuperate, conform legii, acest lucru constituie infracţiune şi se poate pedepsi chiar cu închisoare de la trei luni la 1 an.

Printre “năravurile” PSD de a cheltui bugetul comunei Viziru se numără: neevidenţierea în contabilitate a obligaţiilor achitate în plus de către vizireni, neaducerea la cunoştinţa publică, prin intermediul paginii de internet a Primăriei Viziru, a modului de cheltuire a banilor, neexecutarea controlului financiar preventiv propriu, neîntocmirea fişelor de post pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul UAT Viziru, neexecutarea inspecţiilor fiscale asupra legalităţii, neîncheierea contractelor de închiriere sau concesiune, efectuarea de plăţi nelegale, achiziţionarea a 56 de numere de telefon etc.

Dacă administraţia PSD din comuna Viziru a încălcat, prin diferite moduri tot felul de ordine ministeriale sau legi în vigoare prin efectuarea defectuoasă de acte administrative, de departe social-democraţii sunt campioni la plăţi nelegale. Cu trei mâini au adunat banii vizirenilor, iar cu zece mâni i-au “topit”. În cuantum de 3.844 lei, i s-au plătit unui avocat cheltuieli de deplasare. O sumă de 16.424 lei s-a cheltuit pe “cheltuieli diverse şi neprevăzute”. S-au făcut plăţi nelegale indirecte pentru construcţii în valoare de 6.918 lei, încălcându-se HG nr. 28/2008. Suma de 18.426 lei s-a dus pe consultanţă financiar-contabilă. S-au achiziţionat 56 de numere de telefon, nefiind nevoie de mai mult de 11 numere.Una peste alta, administraţia PSD, în bătaie de joc faţă de banii vizirenilor, au tocat mărunt, fără respectarea legii şi fără respect faţă de munca oamenilor, aproximativ 51.247 lei care s-au dus pe apa Sâmbetei ca şi cum n-ar fi fost.

 

Peste 18.000 de lei pentru consultanţă financiară. La Viziru!

Un lucru care devine de râs este acela al cheltuirii a nu mai puţin de 18.426 lei pe consultanţă financiar-contabilă. Cele peste 180 de milioane de lei vechi ar fi trebuit să-i înveţe pe social-democraţi cum se cheltuie în mod legal banii strânşi de la contribuabili. În mod ironic, social-democraţii au cheltuit ilegal banii vizirenilor pentru a învăţa cum se cheltuiesc legal.

Un alt aspect important ţine de vorbitul la telefon al lui Dima Priceputu. Se pare că acesta, pentru a rezolva problemele vizirenilor, nu mai vorbea la un singur telefon o dată, ci la cinci telefoane! La acel moment, în Primăria Viziru existau 11 posturi de conducere şi execuţie, deci 11 oameni care aveau nevoie de 11 telefoane. Dar nu, cei 11 nu au avut nevoie de 11 telefoane, ci de 56! Dacă împărţim 56 la 11, rezultă 5 telefoane de căciulă.

Decizia Curţii de Conturi prevede multe obligaţii pentru comuna Viziru, dar cea mai importantă este cea a recuperării prejudiciilor. Nerespectarea acestei măsuri impusă de Curtea de Conturi constituie infracţiune şi poate atrage pentru cei vinovaţi pedeapsa cu închisoarea, conform art. 46 din Legea de organizare şi funcţionare a Curţii de Conturi a României nr. 94/1992, republicată.

Pentru a vă  face o idee despre dezastrul lăsat de Dima Priceputu, Curtea de Conturi cere recuperarea a peste şase miliarde de lei doar pentru mişmaşurile care au fost făcute cu terenurile primăriei. În realitate, suma totală care trebuie recuperată este mult, mult mai mare şi toată lumea se întreabă dacă aceşti bani se vor mai recupera vreodată, dacă Dima Priceputu va ajunge să dea socoteală pentru netrebniciile făcute. 

De ultimă oră: Speriat de raportul Curţii de Conturi, dar şi de faptul că ar putea fi luat la întrebări de poliţişti şi procurori, Dima Priceppu a decis să candideze pentru un nou mandat, deşi ştie că nu are aproape nicio şansă. Adevărata miză este aceea că, din poziţia de primar, ar putea să mai schimbe nişte hârtii în dosarele care au fost luate la cercetat de inspectorii Curţii de Conturi, să încerce, cum se spune, să-şi spele urmele. La fel de speriat este şi pentru că, datorită sumelor imense de bani care aproape au dispărut din casieria primăriei, lui Priceputu i s-ar putea pune sechestru pe avere. Priceputu, care nu este deloc sărac, a început să-şi treacă proprietăţile pe alte nume. De fapt, spun unele surse, tocmai această bogăţie i-a făcut curioşi pe inspectori, în sensul că s-au întrebat cum a fost posibil să acumuleze atâta avere. Iar bănuielile le-au fost confirmate de ceea ce au descoperit în actele primăriei Viziru.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro