Mergi la conţinutul principal

Dezastru total în Piaţa Agroalimentară din Făurei

• asta reclamă locuitorii oraşului Făurei, deranjaţi de starea de degradare totală în care a ajuns piaţa din localitate • supăraţi, oamenii ne-au trimis fotografii pe adresa redacţiei, pentru a reliefa modul jalnic în care arată spaţiul destinat comerţului în oraşul brăilean • primarul Ionel Voinea (PSD) susţine că înţelege nemulţumirile cetăţenilor şi recunoaşte situaţia, însă cu precizarea că lucrează la un proiect şi că până la finele anului va încearca să remedieze problema

 

Locuitorii oraşului Făurei trag un semnal de alarmă în privinţa stării jalnice în care a ajuns să se prezinte piaţa agroalimentară din localitate. Mai multe sesizări pe această temă au venit, recent, pe adresa redacţiei, iar o parte dintre ele au fost însoţite şi de fotografii, care vorbesc de la sine despre aspectul zonei destinate comerţului în Făurei. Tarabe din tablă vechi şi ruginite, poziţionate aproape la întâmplare în spaţiul respectiv, acoperiş din plăci de azbociment care s-au fisurat, astfel că permit pătrunderea apei la prima ploaie, marfă expusă direct pe jos şi multe altele, un tablou de coşmar care pare să îi fi supărat rău pe locuitorii din Făurei.

“Este o lipsă de interes totală a autorităţilor locale publice faţă de locuitorii acestui oraş. Piaţa agroalimentară se află într-o stare de degradare totală şi nimănui nu-i pasă de cetăţeni!”, ne-a scris pe adresa redacţiei un cititor, timiţându-ne şi câteva fotografii realizate personal, pentru a-şi susţine punctul de vedere.

Contactat, ieri, de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, primarul oraşului Făurei, PSD-istul Ionel Voinea, a recunoscut că supărările cetăţenilor sunt îndreptăţite şi că piaţa nu se prezintă în cea mai bună formă. Chiar şi aşa, acesta a subliniat că are deja în plan un proiect de reabilitare a spaţiului respectiv, astfel că până la finele anului situaţia ar putea să se schimbe simţitor.

 

Cum vrea Voinea să reabiliteze piaţa din Făurei

Primarul oraşului Făurei a precizat că are de gând să implementeze un proiect privind reabilitarea pieţei agroalimentare, imediat după aprobarea bugetului local. Chiar şi aşa, PSD-istul a ţinut să sublinieze că a avut discuţii cu cetăţenii, astfel că a ajuns să le cunoască această dorinţă, însă nu a vrut să rezolve problema doar de faţadă, printr-o simplă văruire. Potrivit lui Voinea, primul pas îl va constitui realizarea unui studiu de fezabilitate, după care va vedea în ce măsură investiţia va fi realizată de la bugetul local, sau cu ajutorul Consiliului Judeţean, pe o formulă jumi-juma.

“Există un proiect, dar aşteptăm bugetul. Ideea este că problema cea mai mare vine de la acoperişul de internită care trebuie înlocuit. Atunci când plouă se mai scurge apa pe pilonii de susţinere şi apar mai multe probleme. Asta ar fi o variantă. A doua, ţine de mobilier. Pentru că dacă vrem să o reabilităm, nu mai putem să facem ceva fără un proiect concret şi o viziune în prealabil. De asemenea, o altă variantă pe care mi-am însuşit-o şi eu cumva de la cetăţeni, ar fi să închidem o parte din piaţă, ca să nu mai bată vântul şi să le ia marfa”, a declarat Voinea.

Întrebat la ce sumă s-a gândit pentru această investiţie, primarul din Făurei a evitat să se pronunţe deocamdată, cu precizarea că acest lucru va fi stabilit în urma studiului de fezabilitate. Cât despre varianta de a moderniza piaţa prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), Voinea s-a arătat destul de sceptic, punctând că cea mai bună variantă rămâne cofinanţarea alături de Consiliul Judeţean.

“Pe noul regulament de finanţare mă pot asocia cu Consiliul Judeţean şi fiecare parte să vină cu o jumătate din sumă. Dacă nu, o să încerc să susţin din bugetul local. Dar vă daţi seama că ar fi mult mai bună prima variantă. Eu cred că se va putea, pe noul regulament, pentru că până acum trebuia făcut proiectul doar la începutul anului ca să primească ajutor, dar noul regulament permite intervenţii şi pe durata anului. Pentru că preşedintele CJ a reuşit să prindă în buget o sumă pentru cofinanţări. Cât despre PNDL, vă daţi seama că sunt 20 m pe 10 m lăţime. Nu spun nu. Luăm în calcul şi această variantă, numai că nu am efectiv la ora asta documentaţia tehnico-economică. Lucru pe care ţi-l cere toată lumea când vine vorba de finanţări. Se cere devizul general şi indicatorii tehnico-economici. Este în regulă, s-a armonizat legislaţia în momentul în care soliciţi finanţare, indiferent de unde sau dacă e vorba de cofinanţare”, a mai adăugat sursa citată.

Cât despre durata proiectului, primarul oraşului Făurei s-a arătat destul de încrezător, punctând că încearcă să implementeze acest proiect până la finalul anului.

“După aprobarea bugetului, trebuie să facem documentaţia tehnico-economică, ceea ce nu e o treabă foarte complexă. După aceea, pot să merg în paralel cu proiectul tehnic şi cu execuţia. Cu alte cuvinte, cel care adjudecă să facă atât proiectul tehnic, cât şi execuţia ulterioară. Va fi gata până la finalul lui 2017. Dacă nu o facem anul ăsta, nu am făcut nimic! Este adevărat ce spun oamenii. Dar v-am spus, numai să zugrăveşti, să arate frumos, nu e suficient. Nu am rezolvat adevărata problemă. Oricum, aşa cum arată în prezent nu e în regulă. Trebuie rezolvată. Cunosc situaţia. Şi nu numai eu, ci şi Consiliul Local Făurei. Suntem pe aceeaşi lungime de undă, ca să zic aşa”, a conchis primarul.

Rămâne de văzut în ce măsură planurile şefului administraţiei din Făurei vor fi şi puse în aplicare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro