Mergi la conţinutul principal

Devorati de insecte, atacati de vegetatie

Vara aceasta, peste o suta de braileni au trecut pragul Sectiei de dermatologie a Spitalului Judetean de Urgenta din cauza intepaturilor cu efect toxic produse de diverse insecte. In cele mai multe cazuri, pacientii contractasera bolile de piele la pescuit, in gradina casei, in parc sau la Lacu-Sarat, unde au fost atinsi de diverse plante modificate genetic sau intepati de insecte.
Dr. Gabriela Ichim, seful Sectiei de boli dermato-venerice, apreciaza ca manifestarile clinice ale asa-ziselor fitofotodermatoze apar datorita efectelor produse de soare asupra plantelor si a invaziei de insecte, cu efect toxic, de la inundatii, influente care au favorizat dezvoltarea unei vegetatii microecuatoriale.

Sectia de boli dermato-venerice a Spitalului Judetean de Urgenta a fost luata cu asalt in aceasta vara de pacienti care au suferit diverse manifestari clinice din cauza intepaturilor provocate de insecte sau care au venit in contact cu plante modificate genetic, care se afla in apropiere de ape.
Peste o suta de astfel de cazuri le-au reprezentat asa-zisele fitofotodermatoze, manifestari care apar de cele mai multe ori din cauza soarelui care, in perioada de vara, isi modifica puterea si aspectul si influenteaza atit plantele, cit si insectele si tot felul de vietuitoare, care produc efecte toxice prin intepare sau atingere. Multi dintre pacientii sectiei de dermatologie s-au imbolnavit astfel la pescuit, in parc, la scaldat, dar si in agricultura, in special in gradinile de zarzavat.
"Am avut un bolnav care s-a plimbat pe la foarte multe cabinete medicale si a ajuns in urgenta cu intepatura toxica de insecte cu fenomene edematoase (basicute cu lichid - n.r.) umflat tot: cu ochii umflati, de nici nu mai putea vedea, era umflat de sus pina jos, dar problema era ca acest fenomen edematos era recidivant. Bolnavul fusese corect tratat din punct de vedere clinic si, cind am cautat motivul recidivei fenomenului edematos, acesta era reintoarcerea persoanei respective in locul in care a facut prima manifestare edematoasa toxica, adica la insectele din gradina", am aflat de la dr. Gabriela Ichim.

Pielea - cea mai afectata

Potrivit sursei citate, bolnavii care au ajuns in sectia de dermatologie au fost intepati de tot felul de insecte, musculite, care au efect toxic. Asupra organismului, intepatura toxica a declansat diverse reactii: au fost cazuri de intepaturi cu formatiuni nodulare, cu usoara ombilicare centrala (umflatura), care erau si dureroase, si edematoase si prin scarpinare sau, datorita toxicitatii mult mai mari, au produs fenomene de suprainfectie.
"Au fost cinci cazuri si de la Lacu-Sarat, bolnavi veniti la statiune pentru tratament si care au fost intepati de diferite insecte, care au provocat elemente pustuloase (leziuni ale pielii care se prezinta ca o vezicula plina cu puroi - n.r.), deci microaccese stafilococice la nivelul membrelor, pe partile descoperite. Au fost si pacienti care au venit cu astfel de cazuri de la mare, de la munte sau de la Dunare, de la pescuit. Nu apa este de vina in astfel de cazuri, ci faptul ca persoanele isi vira picioarele in apa care este pe margine si ating plantele din apa, care sint la mal si care sint toxice", ne-a explicat dr. Gabriela Ichim.

Iritatii de la plante

Pe linga manifestarile clinice provocate de intepaturi toxice, la Sectia de dermatologie au ajuns, in aceasta vara, si cazuri de intoxicatii produse de atingerea de diverse plante, un gen de dermita de contact: intoxicatii in colectiv de la pastirnac sau, la copiii care s-au jucat in parc, intoxicatii cu urme pe piele, de parca micutii ar fi fost loviti cu un bici si s-ar fi invinetit.
"Pe vineteala apareau elemente veziculobuloase (umflaturi, n.r.), care nu erau altceva decit atingeri de plante toxice, care si-au modificat probabil metabolismul, datorita expunerii la soare, datorita secetei si poluarii, iar plantele respective s-au dezvoltat in aceasta sufocare, care a insemnat pentru noi aceasta vara. Inundatiile din acest an, apa si soarele au fost cele care au influentat dezvoltarea acestor plante, de parca populatia afectata ar fi fost undeva la ecuator. A fost un microecuator, locul unde s-au dezvoltat aceste insecte si plante toxice care si-au schimbat metabolismul si atunci, atingerea de acestea poate da manifestari de contact, care arata ca o arsura si se comporta ca o arsura, pentru ca poate sa lase semne care nu se resorb mai repede de 6-8 saptamini", a precizat dr. Gabriela Ichim.
Pe partile descoperite, dermita de contact fitofotodermatotica este poarta de intrare pentru microbi, mai ales pe teren diabetic si la batrini, la persoanele care au organismul slabit.
De aceea, medicii recomanda sa nu se lucreze in gradini cu capul descoperit in miezul zilei, cind soarele este foarte puternic sau sa se evite plimbarile sau alte activitati in acest interval de timp. Uneori, insectele pot patrunde si prin imbracaminte si pot produce o intepatura toxica, de aceea la spital au ajuns in aceasta vara tot felul de cazuri: unele mai severe, cu fenomene supurative, cu fenomene edematoase, recidivante, cu fenomene de suprainfectie, care au necesitat tratamente indelungate si costuri foarte mari, dar si leziuni mai usoare, in cazul in care persoanele afectate s-au prezentat la medic in timp scurt.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro