Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Devastatoarea – portretul unui politician român

Premierul Viorica Vasilica Dăncilă a gafat din nou, la ultima ieşire publică. A folosit verbul  „a devasta” în loc de „a devansa”, citind de pe o foaie. S-a corectat, de data aceasta, dar greşeala este antologică: „România se situează pe locul 7 în ceea ce priveşte dinamica exporturilor totale, devastând… devansând state puternice precum Franţa, cu 4,6%, Germania cu 4,1% sau Italia cu 3,8%”.

De fapt, nimic nou. Dăncilă greşeşte cam de fiecare dată când vorbeşte în public şi, de cele mai multe ori, fără să se corecteze. Pentru că, în afară de a devasta economia României, împreună cu infractorul şef al PSD, premierul devastează rău limba română. Ca o calamitate ce e, face limba română praf aproape la fiecare discurs. Dar are şi o explicaţie pentru asta, oferită la finele lunii decembrie 2018: „Poate am făcut greşeli. Mi le-am însuşit. Bineînţeles că venind dintr-un alt mediu… starea mea de emoţie… am greşit”.

Care este de fapt acel „alt mediu” despre care vorbeşte prim-agramata României? De unde a apărut Dăncilă în funcţia de premier? A fost luată cu forţa de pe stradă şi pusă în fotoliul de prim-ministru al României, deşi era o angajată oarecare a vreunei fabrici de prin zonă? Nicidecum, chiar dacă aşa pare. Viorica Vasilica Dăncilă provine strict din mediul politic, în care se învârte de 23 de ani! Un mediu pur politic. În ultimii 9 ani, înainte de a fi premier, a fost eurodeputat în Parlamentul European. Adică în cel mai înalt for politic al Uniunii Europene! Cum adică „alt mediu”? Este în PSD din 1996, a fost consilier local al oraşului Videle, consilier judeţean în CJ Teleorman, preşedinta Organizaţiei de Femei şi apoi a PSD Videle, Preşedinte al Organizaţiei de Femei a PSD Teleorman, apoi a PSD pe ţară, este membru în Consiliul Naţional al PSD, este membru al Biroului Permanent Naţional al PSD, a fost liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European şi lider al delegaţiei deputaţilor europeni români în Grupul S&D, grup politic la nivel european, din care face parte şi PSD.

Din punct de vedere politic, Dăncilă s-a învârtit destul de mult în „Liga Mare”, făcându-şi o adevărată carieră politică. Practic, de 10 ani, politica este meseria sa exclusivă. Ce a recomandat-o, profesional vorbind, pentru atâtea funcţii? Înainte de a fi eurodeputat, a lucrat ca inginer în cadrul actualei Petrom, încă din 1988, din perioada comunistă, dar o perioadă, în paralel, a fost şi profesoară la liceul din Videle, între 1989 şi 1997, unde a predat materii tehnice, cum ar fi „Maşini şi utilaje în foraje extracţie”, „Organizarea producţiei şi a muncii în întreprinderi şi legislaţie economică”, „Probe producţie şi reparaţii sonde”.

În rest, nimic excepţional. Dăncilă, precum mulţi alţi politicieni de teapa ei, pare a fi un etalon al parvenitismului politic. Un reprezentant al politicianului care, fără a avea în spate vreo carieră profesională strălucită, a ştiut să fie un membru de partid ascultător, care a ştiut cât, când şi cui să cotizeze pentru a fi susţinut pe linie politică şi care s-a ferit să se facă remarcat prin altceva decât prin a fi un „soldat” ascultător şi devotat. Nu excelează nici măcar la a vorbi corect în limba maternă, dar este de folos partidului şi liderului său. Este genul de politică care (cacofonie intenţionată) se practică, în general, nu doar la PSD. Este politica non-valorii şi a non-valorilor. Este politica care devastează cu adevărat România.

 
Categorie articol: 

Comentarii