Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Detinutii braileni s-ar fi putut automutila

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) sustine ca cei cinci detinuti braileni asupra carora s-au gasit telefoane mobile si alcool au devenit agresivi si era necesara imobilizarea lor. Potrivit unui comunicat remis agentiei Mediafax, reprezentantii FSANP considera ca fotografiile cu detinutii batuti aparute in presa nu dovedesc neaparat agresiunea gardienilor, mai ales ca persoanele private de libertate obisnuiesc sa se automutileze. "Este cunoscut si documentat faptul ca detinutii isi produc autoagresiuni in situatiile cind incalca regulamentul intern, pentru a santaja personalul penitenciarelor. Asemenea situatii, in care personalul este sanctionat si supus oprobiului public fara o ancheta prealabila serioasa sint de natura a descuraja interventia activa in prevenirea criminalitatii si violentei in penitenciare", spune federatia, nemultumita de reactia conducerii Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) in ceea ce priveste incidentul petrecut la Penitenciarul Braila.
Reprezentantii ANP sustin ca in conflictul dintre detinuti ai inchisorii si gardieni - izbucnit dupa ce asupra condamnatilor au fost gasite telefoane si alcool - folosirea fortei de catre functionari a fost disporportionata in raport cu faptele.
In opinia Federatiei Sindicatelor din sistemul penitenciar, concluziile preliminare facute publice de ANP, dupa numai citeva ore de la producerea incidentului, nu corespund realitatii si sint o reactie la presiunea mediatica. "Rezultatele anchetei desfasurate la Penitenciarul Braila nu justifica sesizarea comisiei de disciplina, si, cu atit mai mult, nu justifica sesizarea organelor de urmarire penala. Avind in vedere ca ancheta ANP nu clarifica circumstantele producerii incidentului, consideram ca aceste masuri sint nejustificate", explica FSANP, care adauga ca va suporta cheltuielile de reprezentare pentru personalul fata de care conducerea ANP a facut sesizari disciplinare sau penale.
Reamintim ca in urma cercetarilor efectuate la Penitenciarul Braila, dupa incidentul de joi, s-a decis sesizarea Parchetului de pe linga Tribunalul Braila si cel de pe linga Curtea de Apel Galati, pentru functionarii publici cu statut special implicati in eveniment.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii