Mergi la conţinutul principal

Despre un accident stupid

Asa cum ne-am obisnuit, in Romania trebuie sa aiba loc o drama - o tragedie e mai convingatoare - pentru ca o anumita stare de lucruri sa se schimbe, sau pentru ca neatentia ori lincezeala sa se risipeasca. Un ultim exemplu in acest sens este ceea ce s-a intimplat vineri pe asa-numita Autostrada a Soarelui, care face legatura intre Bucuresti si Constanta. Nori grosi de fum au "ascuns" soseaua soferilor care goneau mai ales pe sensul spre litoral, una dintre directiile de week-end preferate ale bucurestenilor. Obiceiul unor agricultori sa dea foc buruienilor care le acopera paminturile nelucrate, dar si chistoacele aprinse aruncate pe geamul portierei sint singurele motive pentru care miristea din vecinatatea autostrazii putea sa arda, iar lipsa vizibilitatii provocate de perdelele de fum a dus la o ciocnire in lant: 14 masini facute zob, 7 dintre pasageri ajungind la spital si unul direct la morga. Doar cei care s-au aflat acolo pot spune cit de puternic trebuie sa fi fost incendiul, de a "luat" soarele celor aflati la volan.
Acest lant al slabiciunilor se vede altfel dinafara. In primul rind, cel care conduce masina ar trebui sa aiba un instinct format pentru asemenea situatii. De pilda, atunci cind nu are vizibilitate, reduce viteza sau chiar trage pe dreapta. E ca la trecerile de pietoni mascate de autovehicule parcate aiurea: vezi semnul, vezi dungile pe asfalt, dar nu vezi trotuarul si, implicit, nici pe cei care tocmai se angajeaza in traversare, mai ales daca sint copii. De aceea incetinesti preventiv. Totodata, e cunoscut faptul ca soferul roman e mult mai nerabdator si mai egoist decit alte natii din vestul Europei, iar acesta este unul din motivele pentru care arterele din strainatate ne plac mai mult. Ce-l impiedica pe roman sa-si tina chistoacele in scrumiera de sub bord si ambalajele alimentelor si cojile de banana in masina pina la prima oprire? Putina comoditate amestecata cu ceva lene si cu un pic de nesimtire. Ce-l impiedica pe roman sa fie mai tolerant fata de ceilalti participanti la trafic? Multa graba amestecata cu putina aroganta. Sigur ca nu toti sint asa, dar intotdeauna ies in evidenta doar cei care sar calul.
Pe de alta parte, avem deja aproape 300 km de autostrada, insa autoritatile nu prea stiu sa administreze aceste tronsoane. Politia autostrazii pare ca inca mai studiaza ce se maninca traficul si nu are habar cum sa mai frineze puhoiul de masini din zilele de week-end altfel decit impartind ici si colo cite o amenda. Asta pentru ca noul Cod Rutier i-a mai legat de miini pe politisti, dar si pentru ca infrastructura celor de pe autostrada nu este mai bogata decit cea a Politiei Rutiere din restul tarii. Iar asta se vede dupa cum se circula si in Braila. Astfel, concluzia e ca, intr-o proportie mai mare sau mai mica, vinovati de evenimentele de acum trei zile sint atit soferii, cit si politistii. Iar dupa lectia de vineri, e limpede ca pompierii vor avea de-acum de lucru cu incendiile din apropierea drumurilor, iar politistii vor introduce masini de serviciu care sa infrineze traficul pe timp de ceata, polei ori alte imprejurari cind vizibilitatea e redusa. Cum sint acele "safety-car" la circuitele de Formula 1. Dar soferul roman a invatat ceva din carambolul de vineri? Tare mi-e teama ca absolut nimic.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro