Mergi la conţinutul principal

Despre pitici şi uriaşi, în viziunea medicilor (I)

Ce este o tulburare de creştere?

Toată lumea creşte şi se maturizează diferit. Poţi fi mai înalt decât cel mai bun prieten din clasa a patra. Dar, apoi, în clasa a şasea, cel mai bun prieten al tău poate fi un centimetru mai înalt decât tine. De obicei, acest lucru este perfect normal. O tulburare de creştere înseamnă că un copil are creştere anormală - de exemplu, creştere mult mai lentă sau mult mai rapidă decât ceilalţi copii de aceeaşi vârstă.

Ce este creşterea normală?

În cazul în care creşterea nu este similară pentru toţi copiii, cum ştiu medicii ce este normal? Prin centimetri sau metri! De-a lungul anilor, au fost efectuate o mulţime de măsurători pentru înălţime şi greutate, pentru o mulţime de copii de vârste diferite. Aceste măsurători au fost puse împreună în ceea ce se numeşte o diagramă standard de creştere, care spune medicilor despre modul în care cresc cei mai mulţi dintre copii. Începând de la naştere, medicul tău te-a cântărit şi măsurat de câte ori ai avut un consult medical. Deoarece copiii cresc în mod diferit, medicul tău va compara înălţimea actuală faţă de graficul de creştere standard. Cei mai mulţi copii sunt considerati a avea creştere normală. Copiii care sunt mai mari sau mai mici decât limitele de pe graficul de creştere sunt de obicei normali, de asemenea. Dar unii copii care se află sub limita minimă sau peste limita maximă ori sunt în creştere mult mai lentă sau mai rapidă decât majoritatea celorlalţi copii, ar putea avea o problemă de creştere. În această situaţie, medicul va dori de obicei să verifice lucrurile.

Medicul tău va dori să ştie cât de înalţi sunt mama şi tatăl tău, precum şi modul în care au crescut de când au fost copii. Este posibil să fi moştenit genetic statura scundă sau înaltă de la ei. Poţi moşteni, de asemenea, o tendinţă de creştere precoce sau întârziată decât majoritatea celorlalţi copii.

Probleme de pubertate

Glandele endocrine din corpul tău produc substanţe chimice numite hormoni. Creşterile normale ale cantităţii unora dintre aceşti hormoni pot declanşa anumite schimbări ale corpului tău, în perioada de pubertate. Pubertatea este o etapă din viaţa ta când apare dezvoltarea sexuală, cum ar fi dezvoltarea sânilor şi apariţia perioadelor menstruale la fete şi creşterea penisului şi testiculelor la băieţi. Una dintre schimbările majore ale corpului apărute la pubertate este mărirea ratei de creştere a organismului. Nivelurile ridicate de hormoni din organism spun oaselor tale să crească, să crească, să crească!

Atunci când aceste schimbări se întâmplă înainte de vârsta de 8 ani la fete şi 9 ani la băieţi, fenomenul este denumit pubertate precoce. La început, aceşti copii pot fi mai înalţi decât prietenii lor. Mai târziu, această precocitate a pubertăţii poate opri copiii din creştere, mai devreme decât majoritatea celorlalţi copii, ei neputând deveni la fel de înalţi atunci când sunt adulţi. De obicei, copiii cu pubertate precoce pot fi trataţi cu medicamente care ajută la corectarea aceastei probleme.

Pubertatea întârziată sau tardivă apare atunci când modificările hormonale ale organismului, care ar trebui să se întâmple la pubertate, au loc mai târziu decât în mod normal sau, uneori, suntabsente. Fetele care nu au începutul pubertăţii la vârsta de 13 ani şi băieţii care nu au  începutul pubertăţii la vârsta de 15 ani, au pubertate întârziată. Când pubertatea apare în cele din urmă, de la sine sau sub tratament, aceşti copii au un salt de creştere şi tendinţa de a captura deficitul de înalţime. Uneori, ei pot chiar să crească mai înalţi decât prietenii lor!

Multe dintre aceste tulburări de creştere pot fi tratate azi cu succes. Cu ajutor, copiii care în trecut rămâneau pitici, pot creşte asemănător celorlalţi copii. În episodul următor aflaţi ce sunt hormonii şi cum influenţează aceştia vieţile piticilor şi uriaşilor.

(Informaţii preluate de pe KidsHealth.org şi adaptate de dr. Aurora Obadă)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro