Mergi la conţinutul principal

Despre justitiari si infractori

Patroana unui salon de infrumusetare a reclamat, zilele trecute, primarului Constantin Cibu, comportamentul grosolan al unei doamne inspector din Primaria Braila. Ton artagos, cuvinte taioase, umilinte, momente penibile, la care ar fi asistat atit angajatii salonului cit si clientii, asa a descris reclamanta, in linii mari, intilnirea cu functionarul reclamat. Practic - a povestit patroana - totul ar fi decurs ca un interogatoriu foarte dur, in care "doamna era justitiarul, iar eu temutul infractor". Nimic iesit din comun. Cite asemenea povesti nu circula prin oras, fie ca e vorba de reprezentanti ai Primariei, ai Garzii Financiare sau de Mediu, Directiei de Finante, Inspectiei in Constructii etc. Nu e un secret, spun intreprinzatorii, cum se obtin diverse autorizatii, avize, acorduri. Uluitor, insa, in acest caz este ca patroana a avut curajul sa reclame, sa faca public incidentul. E uluitor pentru ca, din pacate, de teama represaliilor, putini intreprinzatori isi asuma riscul de a reclama abuzurile, umilintele la care sint supusi si spagile pe care sint obligati sa le dea organelor de control. Multi vorbesc, multi se pling, dar concret, putini sint cei dispusi sa acuze public. Justificarea lor este aceea ca, oricit de curat s-ar lucra intr-o firma, legislatia romaneasca este in asa fel conceputa incit nu poti fi niciodata "fara pata". Un inspector gaseste intotdeuna ceva de imputat, chiar daca de cele mai multe ori "pacatul" tine de interpretarea legii. Si ce sa faci tu, patron, sa contesti, sa te judeci? Toate acestea inseamna bani, nervi, timp pierdut. Asa ca e mai simplu sa dai la pace cu inspectorul, sa se convina de comun acord asupra unei abateri usoare si a unei amenzi modice, 3 - 5 milioane de lei, si gata. Inspectorul isi face norma la incasari, iar tu, patron, scapi ieftin. Acestea sint cazurile fericite, pentru ca daca intr-adevar in firma sint ceva probleme, dorintele functionarilor corupti sint din cele mai nastrusnice. Ce-i drept, cit nu sint dovedite, toate acestea pot fi considerate simple zvonuri. Dar in acelasi timp, din cazurile reclamate, putine ce-i drept, cele mai multe s-au dovedit a fi reale. La Braila, de exemplu, ultimul caz dovedit este cel al comisarului Garzii Financiare, Viorel Drogeanu, care a fost trimis in judecata pentru ca a obligat o patroana sa-i cumpere o limuzina, pe firma ei, astfel incit el sa-si poata recupera TVA in valoare de 134 milioane si pentru ca a fortat un om de afaceri sa-i puna termopane la balcon, daca nu vrea sa aiba "probleme".
Si, mai e ceva uluitor in cazul salonului de infrumusetare, cea care va trebui sa afle adevarul, sa dea verdictul, sa absolve de vina sau sa sanctioneze inspectorul reclamat este directorul Directiei de Indrumare si Control, nimeni alta decit Elena Prundea. Exact, acea Elena Prundea, reclamata in urma cu o luna de un om de afaceri, suparat ca i s-ar fi pretins un comision de 15.000 de euro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro