Mergi la conţinutul principal

Despagubiri pentru victimele infractiunilor comise in statele UE

Cetatenii romani sau persoanele care locuiesc legal pe teritoriul Romaniei, care au fost victime ale unor infractiuni pe teritoriul altor state membre ale Uniunii Europene, au dreptul la compensatii financiare. Autoritatea responsabila cu asistenta victimelor infractiunilor va fi Ministerul Justitiei. In acest sens, Guvernul a aprobat recent o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 211/2004 privind unele masuri pentru asigurarea protectiei victimelor infractiunilor. O noutate este aceea ca pentru a primi compensatii financiare, cetatenii romani nu mai trebuie sa se deplaseze pe teritoriul statului unde s-a produs infractiunea, ceea ce presupunea eforturi considerabile din partea acestor persoane.
"Se instituie o procedura speciala pentru depunerea si transmiterea cererilor de compensatie financiara, pentru cazurile cind o persoana este victima unei infractiuni intentionate, comise cu violenta, pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene. Pentru implementarea directivei europene, la nivelul Tribunalului Bucuresti, va fi constituita o Comisie avind competenta de a solutiona cererile de compensatie financiara cu caracter transfrontalier. Comisia va fi formata din minim trei judecatori, desemnati in conditiile Legii nr. 211/2004, avind in vedere numarul crescut de cereri pe care acestia le vor solutiona. Ordonanta de Urgenta va conduce la facilitarea accesului cetatenilor romani, victime ale infractiunilor, la compensatie financiara din partea statului Uniunii Europene pe teritoriul caruia a fost savirsita fapta", se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Actul normativ contine si atributiile pe care le are Ministerul Justitiei,
autoritatea responsabila cu asistenta victimelor infractiunilor. Printre acestea se numara primirea cererilor de compensatie financiara din partea cetatenilor romani si transmiterea acestor cereri catre autoritatea de decizie a statului pe al carui teritoriu a fost comisa infractiunea. De asemenea, Ministerul Justitiei are obligatia de a sprijini autoritatea de decizie a statului unde a fost comisa infractiunea pentru audierea directa, prin videoconferinta sau prin telefon a victimei, martorului, expertului sau oricarei alte persoane aflate pe teritoriul Romaniei, care pot oferi informatii relevante.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro