Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Despagubiri pentru consumatorii de gaze

Furnizorii de gaze naturale vor fi obligati sa-i despagubeasca pe consumatori cu sume intre 30 si 50 de lei, daca nu le vor comunica in termen de 15 zile un raspuns la solicitarile in legatura cu factura, clauzele contractuale sau calitatea gazelor, potrivit unui ordin al ANRE.
Plata despagubirilor se va realiza incepind din 2008, conform unui ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) privind standardul de performanta pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale.
Totodata, pentru fiecare zi de intirziere suplimentara celei de-a 15 zi, furnizorul va fi obligat sa achite consumatorului despagubiri de cinci lei pentru solicitari legate de incheierea sau modificarea unui contract de furnizare sau de calculul facturii, si de zece lei in ceea ce priveste sesizarile referitoare la calitatea gazelor naturale.
Valoarea de cinci lei, respectiv zece lei, se va aplica inclusiv pentru ziua in care furnizorul va transmite consumatorului un raspuns la solicitarea acestuia.
De asemenea, consumatorul poate solicita furnizorului sa plateasca penalitati suplimentare in valoare de 150 de lei, in cazul in care cel din urma nu a transmis un raspuns sau nu a platit despagubirile anterioare in termen de 20 de zile de la data la care obligatiile acestuia devin scadente, potrivit ordinului ANRE.
Penalitatile suplimentare nu se vor putea aplica firmei de furnizare a gazelor daca exista un litigiu pe rolul instantei intre furnizor si consumator, in legatura cu plata despagubirilor.
Potrivit documentului, furnizorul de gaze va fi obligat sa asigure consumatorilor pentru reclamatii sau sesizari un serviciu telefonic permanent, al carui numar va fi inscris pe factura.
In cazul unei sesizari privind posibile scapari de gaze, furnizorul este obligat sa transmita, ulterior, consumatorului, perioada in care va sosi o echipa de interventie, precum si numarul de inregistrare alocat reclamatiei de firma de distributie.
Furnizorii trebuie sa transmita anual institutiei de reglementare un raport privind nivelul de realizare a indicatorilor de performanta, precum si numarul solicitarilor primite pentru incheierea de contracte.
La 1 iulie 2007, piata gazelor naturale a fost deschisa in totalitate, ceea ce a permis si populatiei, nu doar marilor consumatori, sa isi aleaga furnizorul.
Categorie articol: 

Comentarii