Mergi la conţinutul principal

Descoperire surprinzătoare chiar şi pentru arheologi

O echipă de arheologi mexicani care caută un posibil mormânt regal la capătul unui tunel descoperit sub o piramidă pre-aztecă din Teotihuacan a anunţat descoperirea unei "mari cantităţi" de mercur într-o cameră aflată la capătul unui tunel închis în urmă cu aproximativ 1.800 de ani. "Este o descoperire surprinzătoare", a declarat arheologul Sergio Gomez, coordonatorul săpăturilor.
Tunelul explorat de arheologi se află sub piramida Şarpelui cu Pene de la Teotihuacan, la aproximativ 50 de kilometri nord-est de Ciudad de Mexico. Unii arheologi şi istorici susţin că prezenţa acestui metal lichid poate indica faptul că în apropiere se află o cameră mortuară regală care ar fi prima astfel de cameră descoperită la Teotihuacan, oraş considerat de azteci drept locul de naştere al zeilor.

Conotaţii supranaturale

Arheologii sunt de părere că mercurul descoperit poate simboliza şi existenţa unui râu sau lac subteran. Descoperit în mici cantităţi şi în câteva situri aparţinând culturii maya, mercurul nu a fost niciodată semnalat până în prezent la Teotihuacan. Dificil de extras, mercurul era folosit probabil în ritualuri, având conotaţii supranaturale. În adâncurile acestui complex arheologic format din trei camere ar putea exista o încăpere mortuară în care să se afle rămăşiţele unui rege. Dacă arheologul Sergio Gomez are dreptate şi va fi găsit un mormânt regal, descoperirea ar putea face lumină în legătură cu organizarea oraşului Teotihuacan, centrul unui vechi imperiu care a cunoscut o perioadă de înflorire între anii 100 d.Hr şi 700 d.Hr. În această perioadă de maximă dezvoltare la Teotihuacan ar fi trăit aproximativ 200.000 de oameni.

O cultură diferită de cea mayaşă

Oraşul Teotihuacan aparţine unei culturi diferite de cea mayaşă. Locuitorii săi nu au lăsat izvoare istorice scrise şi au abandonat oraşul cu mult înainte de înflorirea civilizaţiei aztece în secolul XIV, scrie agerpres.ro. Conchistadorii au săpat la Teotihuacan în anii 70 ai secolului XVII în căutarea aurului, dar săpăturile arheologice au început abia în anii 50 ai secolului trecut.
Echipa coordonată de Sergio Gomez excavează de 6 ani interiorul tunelului de sub piramida Şarpelui cu Pene, descoperind zeci de mii de artefacte, printre care sculpturi în piatră , bijuterii şi obiecte decorative. Până în prezent au fost descoperite trei camere.
Săpăturile se desfăşoară cu greutate din cauza umidităţii extreme, a noroiului şi mai nou a nevoii de a purta echipamente de protecţie pentru a evita intoxicaţia cu mercur.

Alt punct de vedere

Un alt arheolog mexican, Linda Manzanilla, nu împărtăşeşte părerea lui Sergio Gomez şi crede că la apogeul său oraşul Teotihuacan nu era condus de un singur rege, ci de un consiliu format din patru stăpânitori, iar acest tunel pe sub piramida Şarpelui cu Pene ar putea conduce spre mormântul unuia dintre ei. Ea invocă în sprijinul ipotezei sale faptul că niciuna dintre picturile murale descoperite în oraş nu reprezintă un astfel de monarh sau palatul său.
Echipa de arheologi mexicani a anunţat că va încheia excavarea camerelor de sub piramidă până în luna octombrie, urmând să publice un studiu detaliat cu privire la descoperirile făcute.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro