Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Descoperire a oamenilor de ştiinţă australieni: un imens lanţ vulcanic

Cercetătorii australieni au descoperit cel mai lung lanţ vulcanic din lume care se întinde de-a lungul coastei de est a continentului, potrivit unui studiu publicat în revista „Nature", informează agerpres.ro.
Lanţul vulcanic stins se desfăşoară pe mai mult de 2.000 de km, de la sudul statului Victoria la nordul statului Queensland. „Acest lanţ vulcanic s-a format în ultimii 33 de milioane de ani, pe măsură ce Australia s-a mişcat pe direcţia nord-nord-est, peste un punct fierbinte al penelor mantalei (stratul geologic situat între nucleul Pământului şi scoarţa terestra, ce se întinde până la adâncimea de 2.890 km - n.n.) care credem că este situat acum în Strâmtoarea Bass", a declarat autorul principal al studiului dr. Rhodri Davies de la Australian National University.

Mişcarea unei plăci tectonice

Acest traseu denumit de cercetători Cosgrove (după unul dintre vulcanii victorieni dispăruţi din cadrul acestui lanţ) este aproape de trei ori mai lung decât faimosul lanţ Yellowstone de pe continentul nord-american.
Punctele fierbinţi, care dau naştere vulcanilor, se spune că se formează peste mantaua pământului prin ridicarea compactă a rocilor fierbinţi din adâncul Pământului. Un lanţ vulcanic se formează în urma mişcării persistente a unei plăci tectonice peste aceste puncte fierbinţi.
Australia are în prezent doar doi vulcani activi, ambii distanţaţi de continent, situaţi la circa 4.000 de km sud-vest de Perth, pe Heard Island şi pe McDonald Islands.

Australia se îndreapă spre Indonezia

Cercetătorii au urmărit traiectoria a 15 vulcani cunoscuţi, în prezent stinşi, şi au observat o modelare asemănătoare.
Australia are trei lanţuri vulcanice care străbat coasta de est, dar această nouă descoperire este cea mai vestică. „Australia este, de fapt continentul cu cea mai rapidă mişcare de pe Pământ, îndreptându-se spre Indonezia cu aproximativ şapte centimetri pe an", a spus Davies care a precizat că aceşti vulcani sunt manifestări de suprafaţă ale aceleiaşi mantale a pământului.
„Totuşi, cele două grupuri de vulcani activi din Australia au fost din punct de vedere geochimic foarte diferiţi între ei şi s-au separat printr-un spaţiu de 700 km, astfel încât nimeni nu a pus vreodată cele două lanţuri vulcanice împreună" , a mai spus specialistul.

 
Categorie articol: 

Comentarii